Czy jest jakis sposob w fluxbox by ustawic dwie rozne tapety na dwoch monitorach?
Mam ustawienie TwinView i chce by takie zostalo tylko potrzebuje by na kazdym monitorze byla inna tapeat.
uzywam fbsetbg ktory wywoluje wmsetbg
Pozdrawiam
ja ustawiam za pomocą feh'a i poprostu mam obrazek złożony z dwóch. Zakładam że twój pulpit jest poprostu rozciągnięty na 2 monitory
W życiu nie miałem do czynienia z komputerem z dwoma monitorami podłączonymi, ale czy odpowiednie sztuczki ze zmienną DISPLAY podczas ustawiania tapety nie pomogą?
nie, display jest jedna, wogóle jakby mieć 2 monitory o wielkości 1024x768 albo jeden 2048x768 to nie powinno wogóle robic wiekszej różnicy xorgowi
Hm, jestem prawie pewien, że zależnie od monitora DISPLAY to :0.0 lub :0.1...
No ale ja tylko teoretyzuję.
powiem tak: mam 2 monitory i
echo $DISPLAY daje :0.0
odpalenie drugich iksów w trybie duplikowania (czyli jakby jeden)
echo $DISPLAY == :1
dodatkowo próba wykonania z tty1
export DISPLAY=:0.1 && xterm
nie działa a
export DISPLAY=:0.0 && xterm juz tak
może u mnie wynika to z ustawiania samej panoramy przez
xrandr --output LVDS1 --mode 1280x800 --pos 1700x100 --rotate normal \ --output DP1 --off \ --output VGA1 --mode 1600x900 --pos 0x0 --rotate normal
w kazdym razie feh --bg-tile ~/.screenlayout/panoramic.jpg
działa jak powinno i jest jednym wspólnym obrazkiem
tak, w tej chwili mam jeden obrazek rozciagniety na dwa monitory, a chcial bym zeby byly jeden na jednym drugi na drugim lub ten sam na kazdym w normalnych proporcjach.
fbsetbg -t file
Set tiled wallpaper.
nie pomaga?
albo coś w ten sposób
Pamiętam, że jak kiedyś sprawdzałem czy to działa, to musiałem wybrać odpowiednią opcję w nvidia-settings. Ale może mi się wydaje, bo to dawno było.