Login Hasło

#1 2007.02.27 22:24:01

numer_inaczej
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.11
Posty: 140
System: Gentoo Linux
Fluxbox: 1.3.2

uruchom ponownie windows

HEJ!

Podejrzałem w KDE (poszukując inspiracji wink )dość interesujące rozwiązanie, jakie chciałbym wprowadzić w moim fluxboksie - ażeby uruchomić ponownie komputer uprzednio dokonując wyboru systemu operacyjnego.

Bardziej obrazowo się postaram to wytłumaczyć - menu, wyjście, uruchom ponownie w windows.
W KDE niestety nie mogę podejrzeć rozwiązania ... niestety również nie działa neutral


http://www.gentoo.org/images/gentoo-badge.png

Offline

 

#2 2007.02.27 22:29:06

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: uruchom ponownie windows

wydaje mi się, że to nie tyle KDE co KDM ma taką możliwość


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#3 2007.02.28 06:44:39

elwis
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 32
System: Gentoo Linux 2006.1
WWW

Re: uruchom ponownie windows

ja bym to zrobił tak, że mamy dwa pliki konfiguracyjne bootloadera( prawdopodobnie lilo.conf lub menu.lst), jeden z widowsem w defaulcie, a drugi z linuksem i za pomocą specjalnego skryptu bym je odpowiednio podmieniał, opcjonalnie wykonywał polecenie lilo i na koniec wykonywał reboot.


-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GIT d- s: a--- C++ P L++ E--- W+ N o-- K- w--- PS+ PE-- PGP- t X R+ tv- b+ DI- D+ G++ e-- h! r y+
  ------END GEEK CODE BLOCK------

Offline

 

#4 2007.02.28 07:23:23

MG_Peter
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.08
Posty: 11

Re: uruchom ponownie windows

z grub'em to się da zrobić, natomiast lilo trzyma konfigurację w MBR.

(znaczy z lilo też się da zrobić, tylko trwało by to dłużej. W grubie - zamiana pliku /boot/grub/menu.lst, lilo - zamiana pliku /etc/lilo.conf, uruchomienie 'lilo')

pozostaje jeszcze kwestia podpięcia skryptu pod restartowanie kompa. We fluxie można zrobić jakiś skrypt shella, który na końcu wywołuje telinit 6, i wrzucić go do menu, nie wiem jak w KDE/Gnome.

Ostatnio edytowany przez MG_Peter (2007.02.28 07:25:27)

Offline

 

#5 2007.02.28 15:27:42

harry666t
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 6

Re: uruchom ponownie windows

można przejrzeć kod KDE oraz KDM i poszukać ocb ;]

Offline

 

#6 2007.02.28 15:54:40

elwis
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 32
System: Gentoo Linux 2006.1
WWW

Re: uruchom ponownie windows

harry666t napisał(-a):

można przejrzeć kod KDE oraz KDM i poszukać ocb ;]

Nie widzę sensu. KDM/KDE napewno też robią coś w tym stylu... No chyba że ma własny bootloader, który ładuje "na jeden raz" w co wątpię...

Ostatnio edytowany przez elwis (2007.02.28 15:56:02)


-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GIT d- s: a--- C++ P L++ E--- W+ N o-- K- w--- PS+ PE-- PGP- t X R+ tv- b+ DI- D+ G++ e-- h! r y+
  ------END GEEK CODE BLOCK------

Offline

 

#7 2007.02.28 20:03:08

MG_Peter
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.08
Posty: 11

Re: uruchom ponownie windows

ale jest inny problem - właśnie na to wpadłem.

Sytuacja: GRUB/lilo z defaultowo uruchamianym linuxem...

Jeśli podmienimy bootloader (albo sam config, jak przy Grubie) na 'defaulotwy windows', to po skończonej pracy na win, w MBR dalej będzie siedzieć windows jako domyślny wybór. I jak na razie, nie wiem czy to jest możliwe do rozwiązania w prosty "automagiczny" (c) sposób.

Offline

 

#8 2007.02.28 20:45:00

elwis
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 32
System: Gentoo Linux 2006.1
WWW

Re: uruchom ponownie windows

Jedno co mogloby być trudne to zrobić, żeby po skończeniu pracy w windzie następnym razem zabootował z Linuksa( choć zdaje się że GRUB daje takie możliwości)
Przypuszczalnie wystarczyłoby coś takiego:
1. Tworzymy plik konfiguracyjny bootloadera, który zabootuje standardowo z windy, a standardowy kopijuemy( żeby mieć kopię zapasową)
2. Piszemy skrypt, który odpowiednio zamieni plik konfiguracyjny na odpowiedni i zrebootuje:

Kod:

mv /boot/grub/menu.WINDOWS /boot/grub/menu.lst
reboot

dla gruba

Kod:

mv /etc/lilo.WINDOWS /etc/lilo.conf
lilo
reboot

dla lilo
3.Dodajemy sobie do menu polecenie xterm -e sudo nazwa_skryptu i wio
Co prawda nie uwzględniłem tu przywracania starej konfiguracji, ale wystarczy się pobawić. Ja pokazałem, że można wink

Ostatnio edytowany przez elwis (2007.02.28 20:56:27)


-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GIT d- s: a--- C++ P L++ E--- W+ N o-- K- w--- PS+ PE-- PGP- t X R+ tv- b+ DI- D+ G++ e-- h! r y+
  ------END GEEK CODE BLOCK------

Offline

 

#9 2007.02.28 21:13:42

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: uruchom ponownie windows

elwis napisał(-a):

...ciach...choć zdaje się że GRUB daje takie możliwości...ciach...

tzn jakie są te możliwości Gruba bo nie zauważyłem nic szczególnego. Żeby wrócić do linuksa po zmienia grub.menu ( na przykład ) musisz wystartować w Grubie "wiersz poleceń" i podać plik konfigowy z Linuksem.

Najlepszym rozwiązaniem IMO w tym przypadku byłoby tymczasowa zmiana pliku konfigowego, a przy następnym restarcie ( Restart windy ) powrót do jakiegoś tam defaultowego.


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#10 2007.02.28 21:15:28

elwis
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 32
System: Gentoo Linux 2006.1
WWW

Re: uruchom ponownie windows

mówię o tym, że chyba grub może zmienić defaulta przy zabootowaniu - to by umożliwiło zmianę defaulta na jedno bootowanie...


-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GIT d- s: a--- C++ P L++ E--- W+ N o-- K- w--- PS+ PE-- PGP- t X R+ tv- b+ DI- D+ G++ e-- h! r y+
  ------END GEEK CODE BLOCK------

Offline

 

#11 2007.03.03 13:43:47

MG_Peter
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.08
Posty: 11

Re: uruchom ponownie windows

ale grub chyba tego automatycznie nie zrobi ;-]

nam chodzi o to, że o ile ustawić winde na default z poziomu linuksa się da, to nie wiemy jak zmienić menu gruba z poziomu windowsa.

Offline

 

#12 2007.03.03 17:33:38

elwis
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 32
System: Gentoo Linux 2006.1
WWW

Re: uruchom ponownie windows

Myślę, że zrobi, bo zdaje się, że jest polecenie changededault, które można wprowadzić w shrypcie ładowania wink


-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GIT d- s: a--- C++ P L++ E--- W+ N o-- K- w--- PS+ PE-- PGP- t X R+ tv- b+ DI- D+ G++ e-- h! r y+
  ------END GEEK CODE BLOCK------

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson