Login Hasło

#1 2007.01.27 14:31:35

m4k5
Użytkownik
Skąd: Iława
Zarejestrowany: 2007.01.27
Posty: 6
System: Arch Linux 2007.8 (Don't Panic)
Fluxbox: 1.0rc3-1

[SOLVED]keys we Fluxbox 1.0rc2

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Dotychczas działałem na fluxboxie sklejonym z roxem. Jednak z wielką chęcią wrócę do kożeni. By sobie jednak ułatwić nieco pracę z samym fluxboxem, postanowiłem podbindować sobie parę klawiszy by pozbyć się Paska Narzędzi. Problem poajwił się podczas konfiguracji keys. Nic nie działa sad . Pomagałem sobie za pomocą:
- fluxkeys
- ręcznego wpisywania bindów
- keygrabbera
 
  Z pewnością brakuje mi jakieś wpisu, za pomocą którego klawisze będą wykonywały przypisaną komendę. Nie mam niestety już pomysłów co mam zrobić z tym fantem. Proszę więc o pomoc. Dostarczę wszelkich możliwych odpowiedzi by naświetlić sprawę.

.....pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez m4k5 (2007.01.27 15:05:10)


Masz komunikator? Uaktualnij profil.

Offline

 

#2 2007.01.27 14:46:22

Robol
Użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 73
System:
Fluxbox:

Re: [SOLVED]keys we Fluxbox 1.0rc2

O jaki Pasek Narzędzi Ci chodzi?

Najlepiej podpatrz sobie konfiguracje u kogoś innego np. u endel'a ;]
http://endel.ovh.org/pliki/keys

Offline

 

#3 2007.01.27 14:47:16

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: [SOLVED]keys we Fluxbox 1.0rc2

pokaż wynik polecenia:

Kod:

cat ~/.fluxbox/init | grep session.keyFile

Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#4 2007.01.27 14:51:14

m4k5
Użytkownik
Skąd: Iława
Zarejestrowany: 2007.01.27
Posty: 6
System: Arch Linux 2007.8 (Don't Panic)
Fluxbox: 1.0rc3-1

Re: [SOLVED]keys we Fluxbox 1.0rc2

@azhag

session.keyFile:        ~/.fluxbox/keys

.....i tam właśnie mam to czego potrzeba mi do funkcjonowania we fluxboxie, jednak działa jedynie przełączanie między screenami hmm

@Robol
...tys prowda big_smile . Dzięki chłopie. Kłopocik sprawiało to, iż nie można podbindować komendy pod jeden klawisz. Przykładowo

\ :execcommand gajim

nie dawało efektu w przeciwieństwie do

Control Shift g :execcommand gajim

Dzięki ludziska big_smile

Ostatnio edytowany przez m4k5 (2007.02.03 16:55:50)


Masz komunikator? Uaktualnij profil.

Offline

 

#5 2007.01.27 15:26:49

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: [SOLVED]keys we Fluxbox 1.0rc2

ok, to może pokaż ten plik, może gdzieś się rąbnąłeś w składni

Dopisek:
jeżeli chcesz przypisać pod jeden klawisz to możesz skorzystać z xbindkeys


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#6 2007.01.27 17:32:39

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: [SOLVED]keys we Fluxbox 1.0rc2

m4k5 napisał(-a):

Kłopocik sprawiało to, iż nie można podbindować komendy pod jeden klawisz.

Bzdura.

m4k5 napisał(-a):

Przykładowo
 

Kod:

\ :execcommand gajim

nie dawało efektu wprzeciwieństwie do
 

Control Shift g :execcommand gajim

Nie dawało efektu, gdyż pierwszy ciąg znaków w pliku ~/.fluxbox/keys zawsze stanowi tzw. modyfikator (np. klawisz control). Jeżeli nie chcesz go użyć, musisz to powiedziec Fluxboksowi zapisując None na początku linii. Np:

Kod:

None \ :ExecCommand sudo /sbin/shutdown -h now

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson