Login Hasło

#1 2011.12.20 16:04:27

KurasXXX
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2011.12.20
Posty: 2

tapeta i dwa monitory

Czy jest jakis sposob w fluxbox by ustawic dwie rozne tapety na dwoch monitorach?
Mam ustawienie TwinView i chce by takie zostalo tylko potrzebuje by na kazdym monitorze byla inna tapeat.
uzywam fbsetbg ktory wywoluje wmsetbg

Pozdrawiam

Offline

 

#2 2011.12.20 21:33:47

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: tapeta i dwa monitory

ja ustawiam za pomocą feh'a i poprostu mam obrazek złożony z dwóch. Zakładam że twój pulpit jest poprostu rozciągnięty na 2 monitory

Offline

 

#3 2011.12.21 15:24:36

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: tapeta i dwa monitory

W życiu nie miałem do czynienia z komputerem z dwoma monitorami podłączonymi, ale czy odpowiednie sztuczki ze zmienną DISPLAY podczas ustawiania tapety nie pomogą?


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#4 2011.12.21 18:02:34

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: tapeta i dwa monitory

nie, display jest jedna, wogóle jakby mieć 2 monitory o wielkości 1024x768 albo jeden 2048x768 to nie powinno wogóle robic wiekszej różnicy xorgowi

Offline

 

#5 2011.12.21 18:52:28

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: tapeta i dwa monitory

Hm, jestem prawie pewien, że zależnie od monitora DISPLAY to :0.0 lub :0.1...

No ale ja tylko teoretyzuję.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#6 2011.12.22 16:24:49

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: tapeta i dwa monitory

powiem tak: mam 2 monitory i
echo $DISPLAY daje :0.0
odpalenie drugich iksów w trybie duplikowania (czyli jakby jeden)
echo $DISPLAY == :1

dodatkowo próba wykonania z tty1
export DISPLAY=:0.1 && xterm
nie działa a
export DISPLAY=:0.0 && xterm juz tak

może u mnie wynika to z ustawiania samej panoramy przez

Kod:

xrandr --output LVDS1 --mode 1280x800 --pos 1700x100 --rotate normal \
       --output DP1 --off \
       --output VGA1 --mode 1600x900 --pos 0x0 --rotate normal

w kazdym razie feh --bg-tile ~/.screenlayout/panoramic.jpg
działa jak powinno i jest jednym wspólnym obrazkiem

Offline

 

#7 2011.12.22 19:48:11

KurasXXX
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2011.12.20
Posty: 2

Re: tapeta i dwa monitory

tak, w tej chwili mam jeden obrazek rozciagniety na dwa monitory, a chcial bym zeby byly jeden na jednym drugi na drugim lub ten sam na kazdym w normalnych proporcjach.

Offline

 

#8 2011.12.22 22:03:41

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: tapeta i dwa monitory

fbsetbg     -t file
             Set tiled wallpaper.
nie pomaga?
albo coś w ten sposób

Offline

 

#9 2011.12.29 11:24:56

parrotlarch
pijak
Skąd: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007.08.28
Posty: 180
System: Debian stable, Ubuntu LTS
Fluxbox: 1.3.5-2

Re: tapeta i dwa monitory

Pamiętam, że jak kiedyś sprawdzałem czy to działa, to musiałem wybrać odpowiednią opcję w nvidia-settings. Ale może mi się wydaje, bo to dawno było.


Zdzisław Dyrman...zasadniczo

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson