Login Hasło

#1 2010.01.28 20:39:48

shnela
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010.01.26
Posty: 6

brak polskich znaków

chodzi o to, ze znaki pojawiają się w menu włączanym LPM, ale gdy chce napisać coś w edytorze typu gedit czy nawet teraz to nie działa żadna kombinacja z 'Alt': brak jakiejkolwiek reakcji... Problem jest odkąd zainstalowałem Debiana, wiec jak to można skonfigurować?
Teraz czcionki poprawilem słownikiem w przeglądarce big_smile

Offline

 

#2 2010.01.28 22:13:19

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: brak polskich znaków

wpsz na początek setxkbmap pl  w terminal i zobacz
ustawiałeś czcionki w rc.conf dla konsoli?
dodatkowo powinno być w jakims debianowym konfigu

Offline

 

#3 2010.01.30 19:28:35

shnela
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010.01.26
Posty: 6

Re: brak polskich znaków

jaszczomppoziomka napisał(-a):

wpsz na początek setxkbmap pl  w terminal i zobacz

robilem to pod $ i root'em, wyszlo cos takiego:

Kod:

shnela@dhcppc1:~$ setxkbmap 
shnela@dhcppc1:~$ su
Hasło: 
dhcppc1:/home/shnela# setxkbmap 
No protocol specified
Cannot open display ":0.0"
dhcppc1:/home/shnela#

a czcionek nadal nie mam


jaszczomppoziomka napisał(-a):

ustawiałeś czcionki w rc.conf dla konsoli?

Nie wiem, gdzie jest ten plik.

Ostatnio edytowany przez shnela (2010.01.30 19:30:22)

Offline

 

#4 2010.01.31 11:05:31

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: brak polskich znaków

zapomniałeś podać mapy klawiatury jako argumentu, powinno być

Kod:

setxkbmap pl

jako użytkownik

Aby na stałe skonfigurować, musisz ustawić

Kod:

     Option          "XkbLayout"     "pl"

w sekcji konfiuguracji klawiatury w /etc/X11/xorg.conf.

Ostatnio edytowany przez azhag (2010.01.31 11:08:19)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#5 2010.01.31 17:23:00

shnela
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010.01.26
Posty: 6

Re: brak polskich znaków

azhag napisał(-a):

zapomniałeś podać mapy klawiatury jako argumentu, powinno być

Kod:

setxkbmap pl

jako użytkownik

faktycznie....hmm
ale już wszystko działa OK! DZIĘKI!

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson