Login Hasło

#1 2009.10.21 20:29:00

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Tint2 w autostarcie

siemka mam takie pytanie smile mianowicie zainstalowalem sobie tint2 i chcialem zeby uruchamial sie ten programik razem ze startem x'ow. dodalem wpis w ~./.fluxbox/startup

Kod:

 tint2 &

no i nie startuje ;/ i jeszcze jak możecie powiedzcie gdzie jest plik konfiguracyjny bo w /usr/share/doc/tint2/examples/ i /etc/xdg/tint2 sa tylko przyklady konfigow.a w /home nie pojawil sie zaden nowy katalog tint2 czy cos w ten desen

Ostatnio edytowany przez zborus (2009.10.21 20:54:35)

Offline

 

#2 2009.10.21 22:09:05

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: Tint2 w autostarcie

a odpaliłeś go bez autostartu i działa?
jak nie działa to spróbuj napisać skrypt i dac do autostartu

Kod:

#!/bin/sh
sleep 2;
exec tint2

Offline

 

#3 2009.10.21 22:16:57

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Tint2 w autostarcie

bez autostartu działasmile

Offline

 

#4 2009.10.21 22:34:08

thalcave
czarny mag
Skąd: gdynia
Zarejestrowany: 2008.03.13
Posty: 63
System: Gentoo
Fluxbox: 1.3.1

Re: Tint2 w autostarcie

ja nie używam pliku autostart tylko dopisuje progsy do apps. Wystarczy dodać wpis w postaci:

Kod:

[startup] {program}

linux register user: 484281
"It's great to be here. It's great to be anywhere"
Keith Richards

Offline

 

#5 2009.10.21 22:43:22

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Tint2 w autostarcie

hmm dodalem do apps i zapisalem zmiany. uruchomilem x'y od nowa i nie dziala nadal a malo tego wpis w apps zniknal.. próbuje metody ze skryptem. tylko gdzie mam wrzucić ten skrypt? i czy w startup musze dodać jakiś wpis?

Ostatnio edytowany przez zborus (2009.10.21 22:48:56)

Offline

 

#6 2009.10.21 23:12:37

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: Tint2 w autostarcie

to nie zapisałes:P a twoje distro nie jest nadgorliwe i nie podmienia?

Offline

 

#7 2009.10.21 23:26:06

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Tint2 w autostarcie

zapisac zapisalem tongue ale jak to moge sprawdzic czy podmienia czy nie big_smile?

Offline

 

#8 2009.10.21 23:33:46

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Tint2 w autostarcie

Ten tint przypadkiem nie zalega pod toolbarem fluxboksa?

zborus napisał(-a):

i jeszcze jak możecie powiedzcie gdzie jest plik konfiguracyjny bo w /usr/share/doc/tint2/examples/ i /etc/xdg/tint2 sa tylko przyklady konfigow.a w /home nie pojawil sie zaden nowy katalog tint2 czy cos w ten desen

Plik konfiguracyjny ma byc w lokalizacji /home/user/.config/tint2/tint2rc - trzeba go tam utworzyc/skopiowac.


I need some sleep

Offline

 

#9 2009.10.21 23:35:56

kuka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.21
Posty: 6
System: debian sid
Fluxbox: 1.1.1-2+tint2

Re: Tint2 w autostarcie

Ja u siebie mam dodatkowy plik autostart i działa, oto opis:

Tworzymy w katalogu .fluxbox jjako root plik autostart:

Kod:

touch autostart

Nadajemu mu prawa:

Kod:

chmod +x autostart

Otwieramy go w jakimś edytorze tekstu i wpisujemy:

Kod:

tint2&


Nie umieszczamy spacji między tint2 a znakiem &, ma być razem tak jak wyżej.

Teraz w pliku init w linii:

Kod:

session.screen0.rootCommand:

Dodajemy pełną ścieżkę do pliku autostart.

P.S. W nowo utworzonym pliku autostart możemy dodać też inne programy, u mnie zawartość wygląda tak:

Kod:

tint2&
conky&
kmix&

Edit:
Co do configow tinta znajdziesz je tutaj:

Kod:

http://crunchbanglinux.org/forums/topic/3232/my-tint2-config/

Ostatnio edytowany przez kuka (2009.10.21 23:46:39)


http://img.userbars.pl/79/15642.jpg
Wbrew pozorom jestem leniem:)

Offline

 

#10 2009.10.22 10:21:36

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Tint2 w autostarcie

zrobiłem wszystko tak jak napisałeś i nadal przy starcie się nie pojawia:( i gdzie te configi mam wrzucic?

Ostatnio edytowany przez zborus (2009.10.22 10:24:21)

Offline

 

#11 2009.10.22 10:45:24

kuka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.21
Posty: 6
System: debian sid
Fluxbox: 1.1.1-2+tint2

Re: Tint2 w autostarcie

W konsoli:

Kod:

gedit .config/tint2/tint2rc

Oczywiście jak użuwasz innego edytora wpisujesz zamiast gedit:)

Co do autostartu to pamiętaj o dopisaniu ścieżki do pliku autostart w iinit, u mnie ta linijka wygląda tak:

Kod:

session.screen0.rootCommand:    /home/kuka/.fluxbox/autostart

http://img.userbars.pl/79/15642.jpg
Wbrew pozorom jestem leniem:)

Offline

 

#12 2009.10.22 11:43:13

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Tint2 w autostarcie

wpis w init mam tak samo, tyle ze zmienialem nazwe uzytkownika logiczne. co moze byc przyczyna tego ze nie startuje z X'ami. jak odpale przez konsole to dziala;/

Offline

 

#13 2009.10.22 12:22:11

kuka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.21
Posty: 6
System: debian sid
Fluxbox: 1.1.1-2+tint2

Re: Tint2 w autostarcie

Więc spróbuj jeszcze tak:

Skopiuj sobie gdzieś plik init, żeby w razie czego przywrócić a jego samego edytuj w linijce:

Kod:

session.screen0.toolbar.tools:

Usuń wszystko i wpisz tint2, tak żeby wyglądało tak:

Kod:

session.screen0.toolbar.tools:    tint2

Dodam jeszcze:
To samo możesz zrobić w linijce:

Kod:

session.screen0.toolbar.visible:

Też podmien wszystko na tint2

Ostatnio edytowany przez kuka (2009.10.22 12:27:30)


http://img.userbars.pl/79/15642.jpg
Wbrew pozorom jestem leniem:)

Offline

 

#14 2009.10.22 12:37:34

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Tint2 w autostarcie

tez nic sad ale w procesach odpalonych widnieje jako ze dziala. tylko go nie widac;/

Ostatnio edytowany przez zborus (2009.10.22 13:26:20)

Offline

 

#15 2009.10.22 13:44:49

kuka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.21
Posty: 6
System: debian sid
Fluxbox: 1.1.1-2+tint2

Re: Tint2 w autostarcie

Nie mam pomysłów więcej, najlepiej gdybyś doszedł z tym jak to odpalić tinta z autostartu, u mnie działa metoda z plikiem autostart i nie miałem takich problemów jak Ty.


http://img.userbars.pl/79/15642.jpg
Wbrew pozorom jestem leniem:)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson