Login Hasło

#1 2009.06.10 09:28:59

yoyoo2
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.01.17
Posty: 70

Floxbox na laptopie

znacie jakieś interesujące aplikacje typu monitor baterii, obsługa oszczedzania energii itd, które nie sa powiązane z żadnym wiekszym środowiskiem typu kde czy gnome?

Offline

 

#2 2009.06.10 10:07:06

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: Floxbox na laptopie

stan baterii nie raz widzialem w conky smile a co do reszty  ciezko mi powiedziec xD

Offline

 

#3 2009.06.12 00:59:17

Woju
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.07.23
Posty: 15
System: Arch
Fluxbox: 1.1.1

Re: Floxbox na laptopie

Sprawdzanie stanu baterii bez problemów w conky,oszczędzanie baterii też się da zrobić ja wyciągam 3.5-4 godziny na laptopie.

Offline

 

#4 2009.06.12 10:15:15

yoyoo2
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.01.17
Posty: 70

Re: Floxbox na laptopie

a czym robisz oszczedzanie? Konkretnie skręcanie procka

Offline

 

#5 2009.06.13 22:36:43

yoyoo2
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.01.17
Posty: 70

Re: Floxbox na laptopie

dzięki za pomoc

baterię zrobiłem chyba troche nie pro, pisząc skrypcik i dając do conky'ego:

Kod:

#! /bin/bash
bat=`cat /proc/acpi/battery/BAT0/state | grep remaining | cut --bytes=26-30`
state=`cat /proc/acpi/ac_adapter/ACAD/state | cut --bytes=26-34`
echo $[$bat/480+1]"%    ("$state")"

cpufrequtils działa bez zarzutu

czy znacie możliwość wyswietlenia jakiegos tekstu na pasku koło zegara?

Ostatnio edytowany przez yoyoo2 (2009.06.13 22:47:26)

Offline

 

#6 2009.06.14 13:09:21

yoyoo2
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.01.17
Posty: 70

Re: Floxbox na laptopie

ja zrobiłem przeliczanie na % tymbardziej że moj lapek podaje w mWh:P
i jeszcze mam status zasilacza. A czy przy execi działa ci wszystko dobrze? Ja jak dałem to po odświereniu conkyego mi znikały dane i pojawiały sie dopiero jak minął czas execi

I chciałbym wrzucic ten % na pasek tylko nie mam nawet pomysłu jak za to sie zabrać

Offline

 

#7 2009.06.15 19:51:34

yoyoo2
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.01.17
Posty: 70

Re: Floxbox na laptopie

aha
a macie coś fajnego do zarządzania wifi?

Offline

 

#8 2009.06.15 21:19:37

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Floxbox na laptopie

yoyoo2 napisał(-a):

aha
a macie coś fajnego do zarządzania wifi?

wicd?


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#9 2009.08.13 23:45:40

KLAPEK
old sXe punx ;p
Zarejestrowany: 2006.11.24
Posty: 39
System: Slackware GNU/Linux
Fluxbox: 0.9.10
WWW

Re: Floxbox na laptopie

gkrellm ma taką wbudowaną funkcję jak stan baterii....


|| Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || --Cyril Tourneur (1575-1625)-- ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux
Nowe i używane DELL tanio PW

Offline

 

#10 2009.08.14 09:24:15

yoyoo2
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.01.17
Posty: 70

Re: Floxbox na laptopie

Kod:

#! /bin/bash

bat=`cat /proc/acpi/battery/BAT0/state | grep remaining | cut --bytes=26-30`
state=`cat /proc/acpi/ac_adapter/ACAD/state | cut --bytes=26-34`
echo $[$bat/480+1]"%    ("$state")"

gkerllm strasznie zzera proca

Offline

 

#11 2009.08.26 00:05:30

KLAPEK
old sXe punx ;p
Zarejestrowany: 2006.11.24
Posty: 39
System: Slackware GNU/Linux
Fluxbox: 0.9.10
WWW

Re: Floxbox na laptopie

A to dziwne, bo ja na swoim lapcoku przy odpalonym gkrellmie na fluksie mam zużycie ok. 2-5%...
Maszyna też nie jest demonem prędkości - C400@192mbRAM


|| Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || --Cyril Tourneur (1575-1625)-- ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux
Nowe i używane DELL tanio PW

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson