Login Hasło

#1 2007.01.05 23:00:17

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

[rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

to pytanie głównie do userków gentoo. Co zrobić aby pod prawym myszki w menu były polskie znaczki.. bo walcze i nie mogę na nic wpaść neutral dodam że chcę mieć wszystko w UTF.
Z góry dzięk za rozwiązanie.
Pozdro


EDIT
Jak zwykle nie spojrzałem i napisałem. Strona endela ( to ta ) to bogactwo...
Tylko pytanie czy definicja w overlayu fontów jest taka sama jak w Xdefaults ?

EDIT2
A jednak nie umiem. neutral

W jaki sposób w pełni spolszczyć Fluxboxa ?

Ostatnio edytowany przez zielony (2007.01.07 13:33:58)


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#2 2007.01.06 10:55:06

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

1. musisz miec Fluxboxa RC2 bo RC1 np mial problemy z NLS

echo x11-wm/fluxbox >> /etc*/portage/package.keywords && emerge fluxbox -av

2. upewnij sie ze masz wlaczona flage "nls" - jesli nie, to wlacz ja w make.conf
3. i najwazniejsze - poczytaj podrecznik lokalizacji Gentoo napisany przez trolla http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=179057 i uzupelnij swoja konfiguracje o porady tam zawarte.

Co do pliku overlay - jest to plik nadpisujacy ustawienia zawarte w plikach konfiguracyjnych styli - napisalem o tym. Mozesz wiec tam zdefiniowac czcionkę (z polskimi znakami) i bedzie ona uzywana przez fluxboxa niezaleznie od uzywanego stylu.

Jeszcze jedna uwaga, ja po problemach z nls w kolejnej wersji fluxboxa mam wylaczona flage nls dla niego (x11-wm/fluxbox -nls w /etc*/portage/package.use) - uzyskujesz wtedy anglojezyczne menu w czesci systemowej, w toolbarze i menu okien - i nigdy wiecej problemow z polskimi znakami wink

Ostatnio edytowany przez endel (2007.01.06 12:18:16)


I need some sleep

Offline

 

#3 2007.01.06 12:40:58

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

ad 2 kompiluje wszystko z nls
ad 3 przeczytałem ale i tak krzaczy btw endel chyba źle mnie oceniasz ja zazwyczaj najpierw z google korzystam a jak już nie mam sił, nerwów, pewności walę z pytaniem na forum.
ad 1 w portage mam wersję 0.9.15 więc muszę pogrzebać i zainstalować wersję testową etc. a nie wiem czy czuje się na siłach żeby z tym się bawić narazie.. ]:->


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#4 2007.01.06 13:03:19

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

zielony napisał(-a):

btw endel chyba źle mnie oceniasz ja zazwyczaj najpierw z google korzystam a jak już nie mam sił, nerwów, pewności walę z pytaniem na forum.

sugestia jakobys tak nie robil nie byla moja intencja, nie wiem skad taki wniosek - lewa noga przy wstawaniu, pochmurny dzien, te rzeczy? wink


I need some sleep

Offline

 

#5 2007.01.06 14:33:23

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

tak chyba lewa noga dziś mam zły dzień... oj zły..


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#6 2007.01.06 14:51:27

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

zielony napisał(-a):

ad 1 w portage mam wersję 0.9.15 więc muszę pogrzebać i zainstalować wersję testową etc. a nie wiem czy czuje się na siłach żeby z tym się bawić narazie.. ]:->

Kod:

echo "x11-wm/fluxbox ~x86" >> \etc/portage/package.keywords
emerge -uav fluxbox
emerge -aP fluxbox

I już, masz zainstalowaną najnowszą wersję Fluxboksa dostępną w portage. Po starszej pozostaje przy tym tylko wspomnienie.
Jak więc widzisz, wcale nie trzeba się z tym "bawić", bo to tylko 3 polecenia wink .

PS zastap backslash (\) zwykłym slashem (/). W innym temacie jest napisane, dlaczego tak musze pisać.

Offline

 

#7 2007.01.06 17:42:00

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

oki ja się domyślałem że to jest łatwe ale jeszcze trzeba pare rzeczy zwalczyć ... na wszystko przyjdzie czas.

EDIT
ok mam wersję Fluxbox 1.0rc2-gentoo-r2 : (c) 2001-2006 Henrik Kinnunen
a sukces połowiczny.. jeżeli swoje znaczki w menu ustawię to ich nie widać. Te które ustawił autor działają ok.

Ostatnio edytowany przez zielony (2007.01.06 21:12:11)


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#8 2007.02.26 17:20:37

elwis
Użytkownik
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 32
System: Gentoo Linux 2006.1
WWW

Re: [rozwiązany/częściowo]lokalizacje gentoo

Może nie masz ustawionej odpowiedniej czcionki w stylu? Unikodowe mają na końcu -u


-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GIT d- s: a--- C++ P L++ E--- W+ N o-- K- w--- PS+ PE-- PGP- t X R+ tv- b+ DI- D+ G++ e-- h! r y+
  ------END GEEK CODE BLOCK------

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson