Login Hasło

#1 2009.06.12 17:55:24

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

brak dźwięku debian.

hej smile wczoraj zrobiłem sobie tak jak co jakiś czas aptitude update i aptitude upgrade. no i dziś zauważyłem że nie mam dźwięku. nie wiem czy to przez ten upgrade czy to zbieg okoliczności. w logach znalazłem coś takiego:
Intel ICH: probe of 0000:00:06.0 failed with error -5. Jak wydaje komendę alsamixer to dostaje takie coś alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory. proszę o pomoc

Offline

 

#2 2009.06.12 20:59:18

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: brak dźwięku debian.

Zobacz do /var/log/aptitude i podaj co tam się uaktualniło.

Offline

 

#3 2009.06.13 13:12:04

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: brak dźwięku debian.

Offline

 

#4 2009.06.13 15:27:36

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: brak dźwięku debian.

Akurat nic z dzwiękiem wspolnego tam nie ma.
Ale to nic

Pokaz

Kod:

cat/proc/asound/cards

oraz

Kod:

cat /proc/asound/modules

Offline

 

#5 2009.06.13 15:29:25

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: brak dźwięku debian.

0 [nForce2        ]: NFORCE - NVidia nForce2
                      NVidia nForce2 with ALC655 at irq 22

cat /proc/asound/modules:

0 snd_intel8x0

Offline

 

#6 2009.06.13 15:40:20

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: brak dźwięku debian.

Sprawdź jeszcze czy jestes w grupie audio

Kod:

groups

wydane z usera nie roota.

Offline

 

#7 2009.06.13 17:23:57

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: brak dźwięku debian.

tak jestem w grupie audio. smile hmm jakiś dziwnym trafem zaczeło normalnie działać

Kod:

alsamixer

normalnie już działa i dźwięk jest smile ale nadal nie wiem co to był za błąd.

Ostatnio edytowany przez zborus (2009.06.14 21:39:19)

Offline

 

#8 2010.01.26 22:44:22

shnela
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010.01.26
Posty: 6

Re: brak dźwięku debian.

u mnie:

Kod:

dhcppc1:/home/shnela# cat /proc/asound/cards
 0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xf8400000 irq 20
dhcppc1:/home/shnela# cat /proc/asound/modules 
 0 snd_hda_intel

po wpisaniu

Kod:

dhcppc1:/home/shnela# alsamixer

otwiera otwiera się mixer

jednak dźwięku nie ma....

Ostatnio edytowany przez shnela (2010.01.26 22:45:32)

Offline

 

#9 2010.01.27 12:15:43

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: brak dźwięku debian.

Podaj chip karty z alsamixera.

Pokaż jeszcze

Kod:

cat /proc/asound/version

Offline

 

#10 2010.01.27 20:04:02

shnela
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010.01.26
Posty: 6

Re: brak dźwięku debian.

chip:

Kod:

””””””””””””””””””[AlsaMixer v1.0.16 (Press Escape to quit)]”””””””””””””””””” 
ƒ Card: HDA Intel    
ƒ Chip: Realtek ALC268

Kod:

dhcppc1:/home/shnela# cat /proc/asound/version 
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20.

Offline

 

#11 2010.02.03 20:20:05

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: brak dźwięku debian.

Spróbuj sobie dopisać do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base  (alsa-base.conf  w przypadku sqeeze lub sid)

Kod:

ALC267/268
==========
  quanta-il1    Quanta IL1 mini-notebook
  3stack    3-stack model
  toshiba    Toshiba A205
  acer        Acer laptops
  acer-dmic    Acer laptops with digital-mic
  acer-aspire    Acer Aspire One
  dell        Dell OEM laptops (Vostro 1200)
  zepto        Zepto laptops
  test        for testing/debugging purpose, almost all controls can
        adjusted.  Appearing only when compiled with
        $CONFIG_SND_DEBUG=y
  auto        auto-config reading BIOS (default)

Czyli np:

Kod:

options snd-hda-intel model=auto

badź

Kod:

options snd-hda-intel model=3stack

itd.


Nie wiem który wpis będzie prawidlowy więc przetestuj wszystkie.
Po każdym restart.

Ostatnio edytowany przez ilin (2010.02.03 20:20:32)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson