Login Hasło

#1 2008.12.12 09:09:27

małpa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.12.11
Posty: 19
System: Debian Sid
Fluxbox:

Fluxbox a RAM

Witam,
ile pamięci RAM zajmuje wam Fluxbox zaraz po odpaleniu systemu? U mnie jest to ~180 MB - nie za dużo? Wywaliłem GDM, zainstalowałem SLIM. Może w ogóle powinienem wywalić GNOME'a?
Pozdrawiam.

Offline

 

#2 2008.12.12 12:04:54

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Fluxbox a RAM

Czym i w jaki sposób sprawdzasz zajętość pamięci?

Sposób wykorzystania pamięci przez Linuksa jest powodem wielu nieporozumień. Powyższe pytanie jest naprawdę zasadne.

Offline

 

#3 2008.12.12 12:40:32

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: Fluxbox a RAM

Kod:

USER       PID %CPU %MEM   VSZ   RSS  TT  STAT STARTED      TIME COMMAND
vermaden  1016  0.0  0.9 12724  4432  v0  SN   Mon12PM   1:48.00 fluxbox

Okolo 4.4MB fizycznej pamieci.

Pewnie sprawdzales zuzycie serwera X11:

Kod:

USER       PID %CPU %MEM    VSZ   RSS TT  STAT STARTED      TIME COMMAND
root      1010  1.9 15.8 134648 81648 v0  SN   Mon12PM  83:15.35 X :0

BTW, na kolumne TIME patrz majac to na uwadze:

Kod:

% uptime
12:40PM  up 4 days, 32 mins, 11 users, load averages: 0.18, 0.20, 0.17

"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#4 2008.12.12 12:44:54

małpa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.12.11
Posty: 19
System: Debian Sid
Fluxbox:

Re: Fluxbox a RAM

Sprawdzałem conkim.

${font StyleBats:size=16}y$font${color orange}${voffset -6} Pamięć$color
${voffset 4}RAM:  $mem / $memmax$alignr $memperc%
$membar

Offline

 

#5 2008.12.12 13:35:18

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: Fluxbox a RAM

:ASD

... wiec sprawdziles ile zajmuje WSZYSTKO w pamieci, lacznie z sytemem operacyjnym.


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#6 2008.12.12 14:22:30

jerryS
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.11.26
Posty: 28
System: Arch
Fluxbox: 1.3.2

Re: Fluxbox a RAM

vermaden napisał(-a):

:ASD

... wiec sprawdziles ile zajmuje WSZYSTKO w pamieci, lacznie z sytemem operacyjnym.

I pewnie o to mu chodziło. U mnie gkrellm pokazuje 65-70 mb zajętej pamięci po starcie fluksa.

Offline

 

#7 2008.12.12 14:36:43

małpa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.12.11
Posty: 19
System: Debian Sid
Fluxbox:

Re: Fluxbox a RAM

I pewnie o to mu chodziło. U mnie gkrellm pokazuje 65-70 mb zajętej pamięci po starcie fluksa.

Zgadza się. smile
Można jakoś zmniejszyć zużycie pamięci? Korzystam z Ubuntu 8.10.

Offline

 

#8 2008.12.12 14:45:09

jerryS
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.11.26
Posty: 28
System: Arch
Fluxbox: 1.3.2

Re: Fluxbox a RAM

A, ubuntu, to pewnie masz kupe usług i demonów w tle, z połową gnome. Pewnie musisz zajrzeć do jakiegoś centrum sterowania i powyłączać niepotrzebne demony. Ja używam Archa, gdzie jeśli już to raczej jest uruchomione za mało, niż za dużo. Z drugiej strony, przy dzisiejszych ilościach pamięci, co to jest te 180 mb.

Offline

 

#9 2008.12.12 14:58:20

małpa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.12.11
Posty: 19
System: Debian Sid
Fluxbox:

Re: Fluxbox a RAM

Mam 512, więc po odpaleniu kilku programów wydajność szybko spada. tongue Jak by mi nie zależało, to siedziałbym na nowym KDE. smile

Offline

 

#10 2008.12.12 15:12:27

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Fluxbox a RAM

Po pierwsze, pokaż wynik polecenia free -m. Nie wiadomo czy conky pokazuje razem z buforami, czy bez.

U mnie cały system, zaraz po wstaniu zajmuje ~20MB, po uruchomieniu X — ~60MB.

Ostatnio edytowany przez azhag (2008.12.12 15:32:57)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#11 2008.12.12 18:12:23

gnejusz_pompejusz
Ociosanek
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2007.04.09
Posty: 72
System: Debian Lenny
Fluxbox:

Re: Fluxbox a RAM

Zawsze się przyda jakaś informacja jak polepszyć wydajność systemu. Tylko nie pisz, powyłączaj zbędne usługi.tongue Ba.. można zrobić How-to optymalizacja.

Offline

 

#12 2008.12.12 18:28:37

jerryS
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.11.26
Posty: 28
System: Arch
Fluxbox: 1.3.2

Re: Fluxbox a RAM

W sumie to na forach każdej dystrybucji przewijają się wątki o optymalizacji systemu, tak że chyba musiałbyś obrać tamten kierunek.
Bo te 180 mb ram, to na pewno nie wina fluxboksa.

Offline

 

#13 2008.12.12 18:30:12

małpa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.12.11
Posty: 19
System: Debian Sid
Fluxbox:

Re: Fluxbox a RAM

total      used       free      shared   buffers  cached

492        315        177          0         11        105
              198        294
2047          0       2047

Ostatnio edytowany przez małpa (2008.12.12 18:56:55)

Offline

 

#14 2008.12.12 18:56:06

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Fluxbox a RAM

Może w ogóle powinienem wywalić GNOME'a?

wywalać koniecznie nie trzeba, byle nie uruchamiać żadnego z jego skłądników
ram jest używany przez uruchomione programy, od samego leżenia na dysku nic się nie dzieje

Tylko nie pisz, powyłączaj zbędne usługi.tongue

To co napisać? "Wyłącz usługę X, pod żadnym pozorem nie włączaj Y"? A co jeśli ktoś korzysta z X, a Y mu do niczego potrzebny nie jest? A co z usługami, o których nawet nie wiem?

Jak komuś zależy, tu jest lista moich usług uruchamianych automatycznie

Kod:

root@debian ~ # sysv-rc-conf --list | grep "2:on" | awk '{print $1}'
acct
atd
dbus
gpm
hal
hyperestraie
inetutils-in
portmap
rc.local
rmnologin
stop-bootlog
stop-readahe
sysklogd
xfs

tylko to co potrzebuję, co w niczym nie przeszkadza (stop-*) lub czego boję się wyłączyć, bo nie wiem, co to jest smile
do tego czasem uruchamiam ręcznie używany sporadycznie mldonkey-server (a życzący sobie aż 20-30 MB)
i dość istotna rzecz — loguję się tekstowo, KDM i GDM zakazane, inne raczej odradzane


236/256MB? jeśli to nie jest razem z przeglądarką lub jakimiś gnome'owymi programami, to jest bardzo źle

PS Coś edytowałeś ten wynik...

Ostatnio edytowany przez azhag (2008.12.12 18:57:17)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#15 2008.12.12 18:59:56

małpa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.12.11
Posty: 19
System: Debian Sid
Fluxbox:

Re: Fluxbox a RAM

Przed chwilą zedytowałem na wynik "świeżo" po starcie.
Z menadżerów logowania mam Slima.

Ostatnio edytowany przez małpa (2008.12.12 19:00:12)

Offline

 

#16 2008.12.12 19:42:46

lg21
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.09.19
Posty: 5

Re: Fluxbox a RAM

http://lg21.satanbsd.org/OpenSource/spe … ux.tar.bz2 moze sie przyda do optymalizacji
pozdr

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson