Login Hasło

#1 2008.02.06 11:31:55

wert
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2008.02.06
Posty: 4
System: Gentoo 2007
Fluxbox: będzie :)

Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Czesc

W jakim stopniu fluxbox radzi sobie samodzielnie i czy wogóle jest mozliwosc pracy z programami bez wykorzystania Gnome czy KDE? .Mam strasznie cienki komputer i chcialbym wogole wywalic dotychczasowe Gnome,ale obawiam sie ze "w jakims stopniu" fluxbox potrzebuje jednak tego srodowiska.
Testowalem troszke xfce i tu bez Gnome kicha.A fluxbox?

Na stronie HOWTO gentoo niby zalecają :

Kod:

Sprawa staje się jeszcze bardzie skomplikowana, gdy weźmiemy
 pod uwagę fakt, że Fluxbox może zastąpić domyślnego menedżera okien
 w innych środowiskach graficznych jak wspomniany już Gnome czy KDE. 
Niektórzy użytkownicy uważają, że Metacity, menedżer okien w Gnome,
 nie posiada wystarczającej elastyczności, a z drugiej strony Fluxbox nie 
ma wbudowanych wszystkich potrzebnych aplikacji i nie oferuje takiego 
poziomu ich integracji, jakiego chcielibyśmy od kompletnego środowiska 
graficznego. W takim przypadku uzasadnione jest używanie Fluxboksa 
jako menedżera okien i środowiska Gnome dla pozostałych funkcji

by po chwili:

Kod:

Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku mogą wystąpić problemy
 związane z nakładaniem się pewnych elementów.

dalej piszą o konfiguralnosci fluxbox z zewnetrznych programów,ale czy to wystarczy???

Ostatnio edytowany przez wert (2008.02.06 11:34:34)

Offline

 

#2 2008.02.06 12:11:21

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Nie widzę przeszkód aby na kompie stał sam flux.
Ja tak mam.
Przy odpowiednim doborze aplikacji można ograniczyć do minimum ilość gnomowych bibliotek.
Ale to tylko drobne dodatki wymagane do działania poszczegolnych aplikacji a nie całe krowiaste środowisko gnome.

Pozdrawiam

Offline

 

#3 2008.02.06 12:49:13

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku mogą wystąpić problemy
związane z nakładaniem się pewnych elementów.

Ktos kto to napisal nie ma zadnego pojecia o tym co pisze, olej to, jak masz linka do tego to chetnie poczytam (sie pozlewam znaczy sie).

Odpalasz samego fluxboxa, do tego mozesz sobie odplalic co ci sie podoba, panel gnome, panel kde, nautilus, firefox itd itd, to tylko kolejne aplikacjie nic wiecej, fluxbox ani zaden inny window manager w niczym tutaj nie przeszkadza a juz napewno nic nie bedzie sie "nakladac".


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#4 2008.02.06 13:10:50

wert
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2008.02.06
Posty: 4
System: Gentoo 2007
Fluxbox: będzie :)

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

ilin napisał(-a):

Ale to tylko drobne dodatki wymagane do działania poszczegolnych aplikacji a nie całe krowiaste środowisko gnome.

ha

no i o to biega.Popatrz,instalując xfce4 wpieprzam sie w zaleznosci Gnome,na genciaku i nie tylko tu, fajnie mozna zalatwic to odchudzonym gnome-light.Tyle ze jak zassiesz gnome-light to w jego zaleznosci jest i nautilus,gnome-mount,gnome-session itd itd.Znaczy sie wszystko co potrzebne jest do odpału Gnome.Mam obawy ze instalowany program dla fluxbox pociagnie mi je i znów mam niechciane Gnome na pokładzie tongue



Ps.Mały OT.Swoja drogą,latam po forum i nie widze jakichs odnosników do niezbędnych programów dla fluxbox (wiem,wiem,zaraz ktos powie ze to zalezy od samego usera),ale podstawowe muszą byc i basta smile - fbrun,fbpanel etc etc.


Vermaden

Prosze oto ten link do HOWTO

http://www.gentoo.org/doc/pl/fluxbox-config.xml

Słuchaj,w jakims poscie widzialem ze ktos kogoś przekierowuje na twoja strone z configami,czy jakos tak.Dasz namiary na te configi ? smile

Edit

haha

sam czytam i nie wierze co wypisuje,tak to jest gdy chce sie ładnie smile .Czyli jeszcze raz.Zachodzi prawdopodobienstwo,że wymagane programy fluboxa ciągną sie w zaleznosciach razem z plikami srodowiskowymi Gnome czy KDE? Nie chce miec tych cholerstw u siebie i tyle.Fluxbox z załozenie ma byc minimalistyczny i niech tak zostanie tongue

Ostatnio edytowany przez wert (2008.02.06 13:23:26)

Offline

 

#5 2008.02.06 13:22:16

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Napisałes ze masz cienki komputer.W twoim profilu tez nic o OSie nie ma.
Więc moim zdaniem gento to nie najszczęśliwszy pomysł gdyż kompilacja wszystkiego potrwa wieki.
Wypowiedzialem się z punktu widzenia debiana gdzie wszystko jest spaczkowane.
Nalecialosci gnome u mnie sa minimalne.(osobiscie nie cierpię gnome)

Co do pytania o configi to chyba nie do mnie.

Pozdrawiam

Offline

 

#6 2008.02.06 13:29:33

wert
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2008.02.06
Posty: 4
System: Gentoo 2007
Fluxbox: będzie :)

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Dokladnie

tyle ze gentoo juz sobie stoi,czas na kompilacje systemu etc etc juz mam za sobą,to prawda,strasznie muli sie komp wtedy,ale teraz

emerge -cos_tam world

robie systematycznie wiec nie jest tak strasznie.A skompilowane programy ze zrodelek dzialają miodzio.

Pytanie o konfigi,no cóz,prawdopodobnie czytales w trakcie moich paru edit.Zapomnialem nicka vermaden-a i dopisalem po czasie kto jest odbiorca pytania tongue

Ostatnio edytowany przez wert (2008.02.06 13:30:32)

Offline

 

#7 2008.02.06 14:46:12

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

wert napisał(-a):

Zachodzi prawdopodobienstwo,że wymagane programy fluboxa ciągną sie w zaleznosciach razem z plikami srodowiskowymi Gnome czy KDE? Nie chce miec tych cholerstw u siebie i tyle.Fluxbox z załozenie ma byc minimalistyczny i niech tak zostanie tongue

Fluxbox jako taki nie ma (no dobra, jest garstka) "swoich" programów. Używając czystego Fluksa dobiera się konkretne aplikacje samemu. I tak, jeśli jako przegladarkę zechcesz mieć np. Firefoksa to instalujesz samego Firefoksa — bez innych środowisk. Natomiast jeśli chcesz mieć np. Konquerora, będącego częścią KDE, to siłą rzeczy instalujesz jego część.

Czyli to czy będziesz miał samego, "czystego" Fluxboksa bez GNOME czy KDE zależy wyłącznie od ciebie — jeśli je zainstalujesz, to tylko na własne życzenie.

A cytowany na początku tekst wbrew pozorom nie jest od rzeczy. Tylko zdrowo zamotany. wink
Chodzi bowiem nie o środowiska graficzne zbudowane na bazie gołego Fluxboksa, tylko o Fluxboksa używanego wewnątrz innego środowiska. Jak w GNOME się zamieni ichniego menedżera okien (metacity) na Fluska (który jest czymś więcej niż menedzerem okien) to mogą wystąpić konflikty, np. GNOME w sobie ma tray i Fluxbox ma. I jak te dwa traye są naraz uruchomione, to mogą się pogryźć. smile


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#8 2008.02.06 15:03:05

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Masz Gentoo, więc sprawę znacznie ułatwioną. Dodajesz do /etc/make.conf, we flagach USE

Kod:

-kde -gnome

I wszelkie opcjonalne zależności od KDE czy GNOME nie zostaną dociągnięte i skompilowane.

Następnie sprawdź

Kod:

emerge -uDav world

Inaczej wygląda sprawa, gdy zechcesz zainstalować program, który do działania wymaga  bibliotek GNOME czy KDE do działania (ot, wspomniany wcześniej Konqueror czy niewspomniane K3B). Wtedy zostanie on skompilowany niezależnie od Twoich flag USE, dociągając przy tym wszystko to, czego chciałeś uniknąć.

Aby zapobiec instalowaniu zbędnych programów, przy każdym emerge dodawaj flagi -av (sprawdź w manie, jeżeli nie wiesz co one znaczą; możesz zrobić sobie alias do zwykłego emerge albo wyrobić nawyk ich wpisywania) i patrz, co chce się skompilować. Przy odpowiednim okrojeniu flag USE osiągniesz swój efekt. Tylko uważaj, żeby nie przesadzić.

Odpowiadając na pytanie zadane w poście tworzącym wątek: tak, Fluxboksa da się używać bez ani grama GNOME czy KDE w systemie. Tylko trzeba się trochę postarać i poszperać.

Offline

 

#9 2008.02.06 19:43:39

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

wert napisał(-a):

Vermaden

Prosze oto ten link do HOWTO

http://www.gentoo.org/doc/pl/fluxbox-config.xml

Dzieki jutro poczytam i sie posmieje wink

wert napisał(-a):

Słuchaj,w jakims poscie widzialem ze ktos kogoś przekierowuje na twoja strone z configami,czy jakos tak.Dasz namiary na te configi ? smile

Chwilowo nie ma stronki, configi nie sa wystawione bo mam nowe pudlo do zabawy, Core 2 Quad + 2GB RAM + ASUS P5B-VM ale dysk mi padl wiec jade na jakims oldschoolowym 10GB i testuje sobie rozne OSy, Solarisa, NetBSD, Nexenta, Linuxy.

Wyslij mi twojego maila na PW to ci podesle jakie tam chcesz configi.


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#10 2008.02.06 20:46:28

wert
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2008.02.06
Posty: 4
System: Gentoo 2007
Fluxbox: będzie :)

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

Ok panowie

Na poczatku chce was milutko polechtać.Latam po kilku forach,mialem debiana,archa,mandrive i teraz gentoo.troche xperymentowalem zanim trafiilem na genciaka.Ja ma zawsze problemy tongue I wiecie co? pierwsze forum gdzie kurna bez zadzierania nochala i wymądrzania sie,dostaje konkretne odpowiedzi.
BRAWO!!! az chce sie tu zaglądac.
Na razie odpuszcam,raczej pozbieram wiadomosci,potestuje i dopiero wtedy zaczne to na genciaku wprowadzac.Oj bedzie pytan,bedzie,ja z tych dociewkliwych smile

azhag

no mi po ktoryms tam razie raczej tez nasunelo sie ze howto oparte na zainstalowanym srodowisku,ale troche zamotane i w koncu zdurnialem jak z tym fluxboxem w koncu jest.

Minio

Tego raczej nie musze spisywac,na gentoo nie da sie zapomniec,bo sie wtedy nie ma sie nic.W make.conf raczej nie daje to nic,niestety kilka zamienników musialem zapozyczyc z KDE,tu troche o dziwo dobrze,wgrywa mi samą kdebase i looz.Gnome niestety nie daje sie tak latwo przeskoczyc.tak czy siak wgrywa wsio.Ale po co są google i forum,zawsze jakis zamiennik sie znajdzie

vermaden

no nie odmówie,nie jestem masochistą,jak jest mozliwosc zapoznania sie,baaa zmodyfikowania dla swoich potrzeb to juz pelnia szczescia.jednak fluxbox to "dziewiczy teren",te chole**ne okienka gnome czy kde jednak zamulają umysł.Wysle na PW emaila.

Panowie wielkie thx.


Edit

vermaden,masz pelna skrzynkę,wiadomosc nie przeszla smile Wysle PW pózniej

Ostatnio edytowany przez wert (2008.02.06 20:59:50)

Offline

 

#11 2008.02.06 22:56:55

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

wert napisał(-a):

vermaden

no nie odmówie,nie jestem masochistą,jak jest mozliwosc zapoznania sie,baaa zmodyfikowania dla swoich potrzeb to juz pelnia szczescia.jednak fluxbox to "dziewiczy teren",te chole**ne okienka gnome czy kde jednak zamulają umysł.Wysle na PW emaila.

Panowie wielkie thx.


Edit

vermaden,masz pelna skrzynkę,wiadomosc nie przeszla smile Wysle PW pózniej

juz wywalilem troche starych, mozesz podsylac wink


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#12 2008.02.06 23:51:11

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

wert napisał(-a):

Kod:

Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku mogą wystąpić problemy
 związane z nakładaniem się pewnych elementów.

dalej piszą o konfiguralnosci fluxbox z zewnetrznych programów,ale czy to wystarczy???

W tym fragmencie Howto chodzi o uzycie Fluxboksa w środowisku graficznym Gnome jako menadżera okien - w zastępstwie Metacity. Zapewne autorowi chodzilo o nakladanie sie paska narzedzi Gnome i Fluxboksa na ten przykład w takiej sytuacji (choc oczywiście obejście tego nie jest generalnie trudne).

Tak z ciekawosci ubilem pod Gnome Metacity i uruchomilem Fluxboksa - wiekszych problemów nie zauważylem, wylaczyc spokojnie mozna tez Nautilusa oczywiscie (aby to zrobic w menadzerze sesji gnome status tych procesow trzeba przestawic z "restart" na "normal"). Choć po takich zabiegach raczej konczy sie to co zowie sie "srodowiskiem graficzym Gnome" wink


I need some sleep

Offline

 

#13 2008.02.23 14:27:24

roverek
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2007.11.18
Posty: 16
System: Slackware 12.2
Fluxbox: 1.1.1

Re: Czy fluxbox moze samodzielnie stac na kompie? Oto jest pytanie

wert skoro masz słabego kompa to polecam ci Slacka na którym sam siedzę ;D. Tam co prawda nie ma gnome'a ale jest xfce(wszystkie programy takie jak thunar, mousepad) są w jednej paczce i jeśli instalujesz wszystkie pakiety z grup l nie powinno być problemu z zależnościami. Sam tak mam big_smile


http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson