Login Hasło

#1 2007.11.22 11:04:31

cox
lama nie użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 67
System: Debian Sid

Laptop się stawia....

Witam!
jakby tu zacząć...ano prawdę mówiąc to sam nie wiem...udało mi sie zrobić laptopa... smile z trzech różnych złożyłem jednego..i teraz mam poważny problem..laptop działa niesamowicie sprawnie (compaq n800c) ale...działa sprawnie i wydajnie tylko po windowsem ;/ tutaj mój ból..ja, który windowsa nawet kijem nie tykam...jestem zmuszony do używania tego czegoś..dlaczego? ano...Linux nie widzi wbudowanej klawiatury...po podłączeniu pod usb klawiera działa, ale ta standardowa nie jest rozpoznawana.. ;/ i co ja biedny mam począć?
Jakieś pomysły? windows, dos, freedos, w biosie nawet działa..w grubie nawet mogę opcje edytować...natomiast już po przejęciu kontroli przez Jądro nic się nie da zrobić...Moja pierwsza myśl - klawaitura, ale w innych systemach działa, więc jest sprawna...druga - bios..ale już jest najnowszy jaki był dostępny...nie wiem co mam bidny począć...RATUNKU! nie chce być skazany na windowsa;/


Registered Linux User #444209, powered by:
';:Home:;.  .;:Debian:;.  .;:Opera:;.  .;:Fluxbox:;.  .;:Irssi:;.  .;:EKG:;.

Offline

 

#2 2007.11.22 12:35:11

que_pasa
kaszubska zupa jagodowa na rosole
Skąd: Gdynia
Zarejestrowany: 2007.08.06
Posty: 75
System: FreeBSD 8.0-CURRENT
Fluxbox: 1.1.0.1
WWW

Re: Laptop się stawia....

Podłącz klawiaturę pod usb i skompiluj jądro wybierając wszystkie możliwe klawiatury. Jak kiedyś bawiłem się gentoo  i konfigurowałem sobie jajko to wydawało mi się że widziałem w opcjach kilka różnych pozycji klawiatur.

Ostatnio edytowany przez que_pasa (2007.11.22 12:37:13)

Offline

 

#3 2007.11.22 13:43:45

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Laptop się stawia....

Uruchamiając dowolne LiveCD Linuksa (płyta instalacyjna też takim jest), jeszcze przed załadowaniem jądra do RAM-u, można przekazać mu kilka parametrów. Ja się tam nie znam, ale być może któryś z nich rozwiąże Twój problem.
Chyba że klawiatura nie działa już wtedy. Ale jak piszesz,  zawsze masz jakąś USB.

Offline

 

#4 2007.11.22 13:52:04

Moebius
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°
Skąd: /dev/tty1
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 202
System: Gentoo
Fluxbox: ist Krieg!

Re: Laptop się stawia....

Kiedyś też miałem takie kłopoty z klawiaturą (ale nie na lapie tylko na zwykłym desktopie), ale to była wina klawiatury, nie systemu - to była jakaś bajerancka klawiatura multimedialna robiona specjalnie dla win'a. Z tego co pamiętam nie działała tylko w konsoli (w bios/winzgroz działało wszystko normalnie), zaś po włączeniu X'ów magicznie czasem znowu zaczynała działać.

Patrzyłeś może czy na jakimś liveCD działa?

Klawiatury różne w jajku gentoo są, ale w gentoo-sources są tylko dla sun'a type 4 and 5,  DECstation/Vaxstation LK201/LK401, dla stareńkich klawiatur z IBM PC/XT, Newton keyboard i Stowaway keyboard. Nie sądzę, żeby pomogły, ale zawsze można spróbować.


Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

Offline

 

#5 2007.11.22 15:43:46

que_pasa
kaszubska zupa jagodowa na rosole
Skąd: Gdynia
Zarejestrowany: 2007.08.06
Posty: 75
System: FreeBSD 8.0-CURRENT
Fluxbox: 1.1.0.1
WWW

Re: Laptop się stawia....

Jak nie ruszy pod linuksem to może spróbuj *bsd, skoro nie chcesz windowsa (czemu się nie dziwię) smile

Offline

 

#6 2007.11.22 16:52:51

cox
lama nie użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 67
System: Debian Sid

Re: Laptop się stawia....

nie do końca mnie to wszystko satysfakcjonuje.... smile
dzis wpadłem na ciekawy pomysł, am ożę towina tego, że ta klawiatura jest jakoś kombinowana na ps/2 ? możę linuks jako taki nie ładuje żadnego modułu do obsługi ps/2 dla klawiatury...poszukam jak wrócę do domu, bo w pracy do 21 jestem...tymzcasem obejrzę "menadżera czegośtam" w windowsie i zbaczę co on wykrył jako klawiaturę...moze coś się uda zrobić z tym fantem ? smile


Registered Linux User #444209, powered by:
';:Home:;.  .;:Debian:;.  .;:Opera:;.  .;:Fluxbox:;.  .;:Irssi:;.  .;:EKG:;.

Offline

 

#7 2007.11.22 20:53:56

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Laptop się stawia....

Od zawsze korzystam z prawie standardowej (gdyż bezprzewodowej) klawiatury podłączanej przez PS/2 i nie miałem najmniejszych problemów z jej obsługą przez system operacyjny.
Niestety pudło.

Offline

 

#8 2007.11.23 07:52:46

cox
lama nie użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 67
System: Debian Sid

Re: Laptop się stawia....

dobra, ale to nie o to mi chodziło... big_smile
teraz jużmneij wiecej rozgryzłem problem..okazało się, że jakieśbłędy generuje CAPS-LOCK...hnmmm...czy jest możliwośćwyłączenia programowego go w jądrze ? ktośo czymś takim słyszał ? jak wrócę dziśwcześniej z pracy i będęmiał chwilę, to wyłączę go hardwareowo...to znaczy przetnęjego ścieżki...może to jakośpomoże...ale cośmi sięwydaje, że to wcale nie klawiatura, ale kontroler powoduje te błędy... ;/ wtedy jużnie za bardzo cokolwiek poradzę...
Jak nie uda mi sie uruchomić klawiery na linuksie, to ten laptop jest mi zbędny..przecież nie będęużywał windowsa....problem jest taki, ze nawet w windowsie wiesza klawiere po nacisnieciu cpasa....hmmm...a laptopik jest sliczny i nawet zadbany...i cichy....ehh...takie (r)zycie...tongue


Registered Linux User #444209, powered by:
';:Home:;.  .;:Debian:;.  .;:Opera:;.  .;:Fluxbox:;.  .;:Irssi:;.  .;:EKG:;.

Offline

 

#9 2007.11.27 21:52:27

cox
lama nie użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 67
System: Debian Sid

Re: Laptop się stawia....

weee big_smile
nie ma to jak zapał smile po paru dniach szukania i szperania w necie, kombinacji z plytami partycjami i tak dalej dzis juz tego posta pisze z linuksa smile ciesze sie niezmiernie, ze udalo mi sie w koncu uruchomic klawiaturke na linuksie smile wee ;] no dobra, ide spac tongue mozna zostawic pare komentów, ale mozna takze temat juz zamknac smile
pozdrawiam i dziekuje za pomoc smile


Registered Linux User #444209, powered by:
';:Home:;.  .;:Debian:;.  .;:Opera:;.  .;:Fluxbox:;.  .;:Irssi:;.  .;:EKG:;.

Offline

 

#10 2007.11.28 08:29:49

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Laptop się stawia....

lepiej powiedz co zrobiłeś, może komuś się przyda smile


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#11 2007.12.01 11:19:07

cox
lama nie użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 67
System: Debian Sid

Re: Laptop się stawia....

ano smile moze sie przyda smile
Laptop: compaq n800c / n800v / hp presario jakis tam... (to te same)
Error: podczas bootowania przy czerwonym napisie COMPAQ error 406 (chyba) : keyboard or system unit error.
Objawy: Klawiatura nie dziala w linuksie, w windowsie po nacisnieciu CPAS-LOCK przestaje dzialac, po wysjciu z hibernacji takze nie dziala...
Ratunek: Update biosu do najnowszej wersji ze strony hp.pl oraz wgranie najnowszego firmware klawiatury.

Teraz dziala idealnie, zadnych problemow, zadnych errorow, wszystko dziala...
smile

pozdrawiam!


Registered Linux User #444209, powered by:
';:Home:;.  .;:Debian:;.  .;:Opera:;.  .;:Fluxbox:;.  .;:Irssi:;.  .;:EKG:;.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson