Login Hasło

  • Forum
  •  » Pozostałe
  •  » Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

#1 2007.10.31 18:40:57

linux
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.10.31
Posty: 11

Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Witam, w tym wątku postanowiłem opisywać wszelkie poważniejsze problemy z którymi nie potrafie sobie poradzić i których rozwiązań nie znalazłem w sieci.

1. Problem z instalacją flashplugina:
Przez repozytorium:

Kod:

aptitude install flashplugin-nonfree
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Reading state information... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie      
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe          
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  flashplugin-nonfree 
0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B/15,5kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 143kB.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Prekonfiguracja pakietów ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu flashplugin-nonfree.
(Odczytywanie bazy danych ... 44746 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie flashplugin-nonfree (z .../flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2_i386.deb) ...
Konfigurowanie flashplugin-nonfree (9.0.48.0.2) ...
Downloading...
--18:28:03--  http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz
           => `./install_flash_player_9_linux.tar.gz'
Translacja fpdownload.macromedia.com... nieudane: Ta nazwa lub usługa jest nieznana.
download failed
The Flash plugin is NOT installed.
Czytanie list pakietów... Gotowe                    
Budowanie drzewa zależności       
Reading state information... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie      
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe                      
Budowanie bazy etykiet... Gotowe

Przez strone internetową:
gdy klikam na
Download .tar.gz file (TAR.GZ, 2,549 K) wyskakuje mi, że: Nie można odnaleźć serwera
Korzystam z przeglądarki opera.

Taki sam błąd się pojawił przy ściąganiu sterowników grafiki ze strony nvidia.pl

Musze zaznaczyć że pow WindowsXp wszystko się ściągnęło bez najmniejszych problemów.

2. Brak dźwięku:
Zainstalowałem ALSA i skonfigurowałem przez alsaconf, żadnych błędów nie napotykając, lecz niestety dźwięku nadal brakuje.
Raz po zastosowaniu alsaconf dźwięk się pojawił lecz niestety po restarcie komputera znowu zniknął i już niestety nie potrafie sobie poradzić aby przywrócić dźwięk neutral

Czy powinienem zainstalować server dźwięku, jak tak to jaki?
oraz (jeśli server ten jest wymagany) dlaczego dźwięk sie pojawił bez servera dźwieku?

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Ostatnio edytowany przez Minio (2007.10.31 20:31:46)

Offline

 

#2 2007.10.31 19:57:17

Moebius
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°
Skąd: /dev/tty1
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 202
System: Gentoo
Fluxbox: ist Krieg!

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Ad 1.
Nie miałeś jakichś chwilowych problemów z Internetem przypadkiem?
Próbowałeś w konsoli wpisać:

Kod:

 wget http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz

Ad 2.
wpisz w konsoli 'alsamixer' i zobacz czy nie masz wszystkiego wyciszonego
może wpisz

Kod:

 /etc/init.d/alsa status

jak wypisze 'not started' to wpisz

Kod:

 /etc/init.d/alsa start

jak zadziała to dodaj do skryptów startowych


Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

Offline

 

#3 2007.10.31 20:45:48

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Ja tylko w kwestii administracyjnej, gdyż Moebius już napisał to, co i ja mógłbym napisać (poza tym, że u mnie flashplayer normalnie daje się pobrać; jeżeli chcesz, wyślij PM-ke, to podeślę Ci ten plik prywatnie; później będziesz mógł go sobie zainstalować z lokalnego repozytorium).

Primo: Zmieniłem nazwę wątku na bardziej odpowiadającą treści.
Ja rozumiem, że nie chcesz być nachalny i zaśmiecać forum (zwłaszcza to pierwsze się chwali, drugie jest kwestią dyskusyjną), ale w ten sposób, paradoksalnie, pomniejszasz swoje szanse na otrzymanie pomocy. Ktoś, kto mógłby Ci pomóc, może przeoczyć ten wątek ze względu na tytuł nieokreslający dokładnie, czego dotyczy problem.
Notabene jeden wątek na jeden problem zwiększa Twoje szanse na otrzymanie pomocy (patrz wyżej) a innych, z podobnym problemem, na znalezienie rozwiązania podanego przez kogoś w założonym przez Ciebie wątku.

Secundo: jak rozumiem, używasz Ubuntu (wskazują na to obecność aptitude i Twoje małe doświadczenie; popraw mnie, jeśli się mylę). W związku z tym powinieneś zapytać na forum poświęconym tej właśnie dystrybucji: http://forum.ubuntu.pl/ (akurat o polskiej społeczności słyszałem wiele niepochlebnych opinii, więc jeżeli dysponujesz chociażby słabą znajomością języka angielskiego, zapytaj na anglojęzycznym forum: http://ubuntuforums.org/ ).
Po pierwsze dlatego, że problem może dotyczyć konkretnie Ubuntu, a tutaj niewiele osób go używa (nie potrafie wskazac chociażby jednej, ale nie znam wszystkich użytkowników forum).
Po drugie dlatego, że problem dotyczy zarządzania Ubuntu, i nie jest w żaden sposób powiązany z Fluxboksem (ja przynajmniej nie potrafię owego powiązania dostrzec), którym zajmujemy się na tym forum.

Ponieważ mam zły dzień (chociaż wcale nie gorszy od ostatnich x), dodam jeszcze: nie zrozum mnie źle, ja chcę Ci pomóc, jednak pytając tutaj sam zmniejszasz swoje szanse na rozwiązanie swoich problemów.

Offline

 

#4 2007.10.31 21:05:37

linux
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.10.31
Posty: 11

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Meobius:

Kod:

wget http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz
--20:46:47--  http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz
           => `install_flash_player_9_linux.tar.gz.1'
Translacja fpdownload.macromedia.com... nieudane: Ta nazwa lub usługa jest nieznana.

Internet, poczta, kadu etc działają bez problemów, tylko są jakies problemy ze ściaganiem plików neutral
Flash już sciągnęłem po windowsem i zainstalowalem ręcznie, ale żaden filmik na youtube nie da sie odpalic. (Filmik ładuje sie w nieskończoność, łącze 2Gb/s+, pod windowsem filmiki ładują sie szybko i bezproblemowo)
Mam stałe łacze i jestem doń podpięty przez router.


Kod:

/etc/init.d/alsa status
Usage: /etc/init.d/alsa {unload|reload|force-unload|force-reload|suspend|resume}

Minio:
Niestety mylisz sie, uważając, że operuję na Ubuntu. Jedyne środowisko graficzne jakie posiadam to Fluxbox. Mimo że posiadam oddzielnie zainstalowaną dystrybucję Ubuntu to jednak nie przypadła mi do gustu.
Dziękuję za propozycję tworzenia nowego wątku na każdym błędzie... temat został już zmieniony wiec nie mam już wyboru wink
Na szczęście nie przewiduje więcej problemów... tylko problemy z dźwiękiem zostały jeszcze nierozwiązane...

Ostatnio edytowany przez linux (2007.10.31 21:19:28)

Offline

 

#5 2007.10.31 21:38:04

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

linux napisał(-a):

Internet, poczta, kadu etc działają bez problemów, tylko są jakies problemy ze ściaganiem plików neutral
Flash już sciągnęłem po windowsem i zainstalowalem ręcznie, ale żaden filmik na youtube nie da sie odpalic. (Filmik ładuje sie w nieskończoność, łącze 2Gb/s+, pod windowsem filmiki ładują sie szybko i bezproblemowo)
Mam stałe łacze i jestem doń podpięty przez router.

Hm, wszystkie strony się ładują, ale PPM -> Zapisz jako albo wget nie potrafią pobrać pliku? To baaardzo dziwne...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to problem z DNS-ami, ale gdyby to o to chodziło, żadna strona by Ci się nie ładowała (chyba że masz w zwyczaju wpisywać adresy IP w pole adresu przeglądarki wink ).

linux napisał(-a):

Minio:
Niestety mylisz sie, uważając, że operuję na Ubuntu. Jedyne środowisko graficzne jakie posiadam to Fluxbox. Mimo że posiadam oddzielnie zainstalowaną dystrybucję Ubuntu to jednak nie przypadła mi do gustu.

To trochę jakby powiedzieć: ,,Nie mam Mercedesa, bo mam samochód koloru zielonego". Jedno drugiego w żaden sposób nie wyklucza.
Fluxbox, jak słusznie zauważyłeś, jest środowiskiem graficznym którego używasz. Jednak problemy, które napotykasz na swojej drodze ku Pingwinowi, nie mają nic wspólnego ze środowiskiem graficznym. Używanie innego ich nie rozwiąże.
Wracając do tematu nazwy Twojej dystrybucji: w takim razie dopóki sam nam nie powiesz, jakiej używasz, nie będziemy tego wiedzieli.

Offline

 

#6 2007.10.31 22:51:47

linux
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.10.31
Posty: 11

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Ahhhh, przepraszam za kłopot, trochę zie zamieszałem i źle zinterpretowałem tongue

Pracuję obecnie na Debian lenny 2.6.22-2-486, zainstalowany ze źródła debian-testing-i386-netinst.iso

Offline

 

#7 2007.11.01 08:18:36

Moebius
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°
Skąd: /dev/tty1
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 202
System: Gentoo
Fluxbox: ist Krieg!

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Nie mam pojęcia - imho powinna co najmniej być możliwość /etc/init.d/alsa start, ale nie jestem niestety debianowcem.
Z drugim problemem też nie mam pomysłu, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Wygląda to rzeczywiście na problem z DNS'ami, ponieważ, jak widać, Twój debian ma problemy z translacją adresu na adres IP. Możesz jeszcze sprawdzić jakimś livecd, czy jest to generalny problem z Twoim Linuksem, czy z Linuksami w ogóle, ale nie sądzę, żeby to coś dało.


Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

Offline

 

#8 2007.11.01 11:24:28

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

linux napisał(-a):

Pracuję obecnie na Debian lenny 2.6.22-2-486, zainstalowany ze źródła debian-testing-i386-netinst.iso

O, to jest przydatna informacja, gdyż Debian jest znacznie popularniejszą dystrybucją na tym forum.

Po pierwsze dlatego, że miejscem na rozwiązywanie Twoich problemów nie jest forum Ubuntu, a Debiana wink . Możesz rzucić okiem na DUG.

Jednak wracając do Twoich problemów:
1. Z ALSA-ą miałem podobnie — również dźwięk był, ale zniknął, a potem się znowu pojawił wink .
Z tego co pamiętam wystarczyło (jako root) zamknąć wszystkie aplikacje mogące korzystać z karty dźwiękowej, uruchomić alsaconf a potem alsamixer (możesz nawet nic nie robić, jeżeli słyszysz dźwięk — wystarczy, że otworzysz ten program i wyjdziesz wciskając dwukrotnie [Esc]). Dałbym głowę, że ustawienia musisz jeszcze jakoś zapisać, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć jak...
Ponadto koniecznie sprawdź ten wątek: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=494

2. Jak łączysz się z Internetem? Korzystasz z klienta DHCP (automatycznie pobierany adres IP, po prostu działa) czy ustawiałeś na sztywno adres IP swojej karty sieciowej? Pokaż swój /etc/resolv.conf.

Offline

 

#9 2007.11.01 15:25:42

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Minio napisał(-a):

Dałbym głowę, że ustawienia musisz jeszcze jakoś zapisać, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć jak...

afaik alsamixer wykonuje tę komendę podczas zamykania, ale jeśli nie: alsactl store, potem podczas startu systemu ustawienia są przywracane przez alsactl restore


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#10 2007.11.01 16:06:02

linux
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.10.31
Posty: 11

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

1. Problem z dźwiękiem został rozwiązany, choć jakość pozostawia wiele do życzenia...
Dla potomnych wink

Kod:

Czasami zdaża sie że mimo wszystko nie są zapisywane ustawienia głosności. 
Obmyśliłem wiec sposób aby temu zaradzi?. 
Posłuzymy sie programem aumix. 
Najpierw instalujemy aumix 
urpmi aumix 
- ustawiamy sobie w alsamixerze czy kmixie głosnosci. 
-wydajemy polecenie w konsoli (jako zwykły user) aumix -S 
-restartujemy system. 
-po restarcie w konsole wpisujemy polecenie : aumix -L 
Powinny nasze ustawienia zostac przywrocone. 
Jesli wszystko jest ok przystepujemy do pisania skryptu ktory bedzie nam te ustawienia włączać przy starcie. 
-w konsoli (jako zwykły user) kwrite /home/nazwa_użytkownika/.kde/Autostart/aumix 
otworzy nam sie pusty dokument. 
-wpisujemy do niego 
------------------------------------------------------------- 
#!/bin/bash 
aumix -L 
------------------------------------------------------------- 
Zapisujemy. 
Nastepnie nadajemy mu odpowiednie prawa. 
-w konsoli: chmod 777 /home/nazwa_użytkownika/.kde/Autostart/aumix 
Naciskamy enter 

-teraz możemy zrestartowac lub wylogować sie i po ponownym zalogowaniu wszystko bedzie ok.

Zadziałało mi bez tworzenia skryptu, tak jakby ustawienia aumixa były automatynie ładowane wraz z systemem...

2. Łączę się z internetem przez ruter i ruter przydziela mi ip, wiec mam klienta DHCP.
W pliku /etc/resolv.conf jest tylko jedna linijka :

Kod:

nameserver 192.168.0.1

Offline

 

#11 2007.11.01 17:45:05

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

azhag napisał(-a):

afaik alsamixer wykonuje tę komendę podczas zamykania, ale jeśli nie: alsactl store, potem podczas startu systemu ustawienia są przywracane przez alsactl restore

Oo, to własnie.
Niemniej przeczuwając, że alsamixer też to robi, radziłem go uruchomic i wyłączyć wink .

linux napisał(-a):

1. Problem z dźwiękiem został rozwiązany, choć jakość pozostawia wiele do życzenia...
Dla potomnych wink
(ciach)

Pomijając jakość porad (chmod 777 dla pliku w katalogu użytkownika? O zgrozo), jeżeli jakość dźwięku Ci nie odpowiada, możesz użyć innego mixera software'owego (patrz link, który podałem w poprzedniej wiadomości).

linux napisał(-a):

Zadziałało mi bez tworzenia skryptu, tak jakby ustawienia aumixa były automatynie ładowane wraz z systemem...

Bo pewnie za sprawą automagii Debiana tak własnie się stało smile .
Notabene sztywne podążanie za instrukcjami zawartymi w przytoczonym przez Ciebie tekście nic by nie dało, gdyż radzi się tam uruchamianie aumix ze startem KDE, którego nie masz smile .

linux napisał(-a):

2. Łączę się z internetem przez ruter i ruter przydziela mi ip, wiec mam klienta DHCP.
W pliku /etc/resolv.conf jest tylko jedna linijka :

Kod:

nameserver 192.168.0.1

Jakie DNS-y masz ustawione w routerze? Co to za ISP?

Niemniej możesz zacząć od dodania (najlepiej jeszcze przed tą już obecną, chociaż nie wiem czy to ma znaczenie) do /etc/resolv.conf linijek:

Kod:

nameserver 194.204.159.1
nameserver 62.129.252.30

Offline

 

#12 2007.11.02 10:16:12

linux
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.10.31
Posty: 11

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Dźwięk działa big_smile to mi wystarczy więc wątek uważam za zakończony.
Co do problemów ze ściąganiem plików: uważam to za incydent i nie traktuje tego poważnie tongue
Co do DNS-ów nie znam ich bo zapomnielem hasła i logina do rutera lol
Dodanie tych dwóch linijek też nic nie da bo nie mam neostrady tongue

Powyższe tematy uważam za wyczerpane i dziękuję wszystkim za pomoc smile

Ostatnie pytanie: Na zrzutach ekranów (w dziale http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=7)na tapecie są takie statystyki (zużycie procesora, pamięci etc) jak to się nazywa? Prosze o jakiś link do jakiś wersjii tego programu, jego konfiguracjii itp
Oraz w jaki sposób można ustawić opcje menu takie jak np na tym zdjęciu:
http://img215.imageshack.us/my.php?image=screen8dj9.jpg

Offline

 

#13 2007.11.02 10:59:14

que_pasa
kaszubska zupa jagodowa na rosole
Skąd: Gdynia
Zarejestrowany: 2007.08.06
Posty: 75
System: FreeBSD 8.0-CURRENT
Fluxbox: 1.1.0.1
WWW

Re: Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

ten program to conky

Offline

 
  • Forum
  •  » Pozostałe
  •  » Instalacja flashplugin oraz niedziałająca ALSA

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson