Login Hasło

#1 2007.05.13 14:28:26

kkrzyzak
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 21

Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

Witajcie.
Mam zamiar stworzyc siec lokalna w domu (narazie na 2 kompy, docelowo na 2 kompy + laptop).
Z powodu takiego a nie innego rozmieszczenia sprzetow w domu, serwerem musi byc komp z Domy$lnym Systemem Operacyjnym (SIC! ), laptop rowniez pracuje pod tym systemem, natomiast drugi komp jest pod Linuxem. "serwer" laczy sie do neta przez hub`a, w nim jest rowniez druga sieciowka, ktora lacze sie z drugim kompem (docelowo kupie tez karte wifi dla laptopa). Jako, ze jestem zielony jak chodzi o sieci, mam takie problemy:
-Mimo tego, ze kabelek sieciowy jest podpiety z dwoch stron, w M$ pisze, ze kabel sieciowy jest odlaczony - co moze byc nie tak?
-Jakie ip  ustawic na linuxie (na serwerze mam przypisywany przez dhcp)
Z gory dzieki za wszelkie rady smile

Offline

 

#2 2007.05.13 16:49:55

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 544
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.8.7 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

Znaczy jak - komputer-serwer z Windowsem ma dwie karty sieciowe - jedna jest połączona do HUBa (dalej jest Internet) a druga do komputera z Linuksem?
Czy do HUBa podłączone są komputer-serwer z Windowsem, komputer z Linuksem i później będzie w magiczny sposób również laptop?

Offline

 

#3 2007.05.13 17:34:54

kkrzyzak
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 21

Re: Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

opcja 1.
hub-> komp z winda, ktory ma 2 karty ->komp z linem
                     (pozniej jak  bede mial wifi)->laptop

Offline

 

#4 2007.05.13 18:25:22

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

skoro chcesz później podłączyć przez wifi laptopa to polecam zakup routera Linksys WRT54GL, kosztuje jakieś 200-250 PLN, a po wgraniu alternatywnego, opensource'owego firmware'u (opartego na linuksie) można z nim cuda wyczynić
i zawsze mały sprzętowy router mniej żre prądu, mniej hałasuje, sprawia mniej problemów, ma większe możliwości i nie drażni tak nerwów jak wielkie pudło z windowsem na pokładzie wink


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#5 2007.05.13 21:54:38

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 544
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.8.7 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

azhag: kolega przychodzi do nas z gotowym problemem - skoro ma powód, aby za router robił komputer z Windowsem (chociaż Linux spisałby się pewnie znacznie lepiej w tej roli, nie wspominając już o dedykowanym routerze), nie naszą rzeczą jest przedstawianie innych rozwiązań.

Wracając do tematu. Połączenie PC <-> PC musi odbywać się przez scrossowany kabel ethernet (końcówka RJ-45). Schemat jak wygląda kabel scrossowany masz np. tutaj: http://ftp.ipsyn.net/pub/mirrors/cablin … me_opt.jpg . Możesz scrossować sam, jeśli trzeba lub zapłacić kilka(-naście) złotych w najbliższym komputerowym.

Kontynuując w Windowsie masz dwie siecówki - jedna jest podłączona do HUB-a i pobiera adres automatycznie. Skoro działa, nie dotykaj jej wink .
Drugą z kolei ustaw na np. 192.168.0.1 (IP) i 255.255.255.0 (maska podsieci). Wrócimy do niej później.

Teraz odpal Linuksa i jego kartę sieciową ustaw na 192.168.0.[2-244] (IP), 255.255.255.0 (maska podsieci) i 192.168.0.1 (brama wyjściowa). Na razie możesz to zrobić ifconfigiem, ale robienie tego za kazdym razem będzie męczące.

Kod:

ifconfig eth0 192.168.0.2 broadcast 192.168.0.255 netmask 255.255.255.0 up
route add default gw 192.168.0.1

Przy pomocy pinga sprawdź, czy komputery się "widzą". Jeśli nie, to znaczy, że gdzies w powyższym czegoś nie zrobiłeś albo pomyliłeś karty sieciowe w Windowsie wink .

Jeśli wszystko działa, możesz zabrać się za najtrudniejszą z części - musisz przekierować w Windowsie wszystkie połączenia z eth1 (powiedzmy; to ta, na której drugim koncu jest Linux) na eth0 (ta idzie przez HUB-a do Internetu). Jest to część najtrudniejsza, bo w ogóle nie pamiętam jak się to robi - popatrz we właściwościach karty sieciowej za "udostępnianie połączenia" czy jakoś tak. Ewentualnie chyba do tego służy "mostek sieciowy". To Windows - odpowiednia opcja znajduje sie tam, gdzie nikt normalny by jej nie szukał, więc tam zacznij wink , ale wszystko wyklikasz.

Aha - zanim zaczniesz krzyczeć, że sieć na drugim komputerze nie działa, ustaw mu DNS-y w pliku /etc/resolv.conf . Np.
194.204.159.1 (TPSA)
217.98.63.164 (home.pl o ile mnie pamięć nie myli).
Nie przesadzaj z nimi, z powodu pewnych ograniczeń pamiętających naszych ojców i tak czytane mogą być tylko trzy.

Offline

 

#6 2007.05.14 15:03:02

kkrzyzak
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 21

Re: Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

skoro chcesz później podłączyć przez wifi laptopa to polecam zakup routera Linksys WRT54GL, kosztuje jakieś 200-250 PLN, a po wgraniu alternatywnego, opensource'owego firmware'u (opartego na linuksie) można z nim cuda wyczynić
i zawsze mały sprzętowy router mniej żre prądu, mniej hałasuje, sprawia mniej problemów, ma większe możliwości i nie drażni tak nerwów jak wielkie pudło z windowsem na pokładzie

chetnie, ale w chwili obecnej groszem nie smierdze- dlatego o wifi i laptopie mowie jako sprawie przyszlosci.

Wracając do tematu. Połączenie PC <-> PC musi odbywać się przez scrossowany kabel ethernet (końcówka RJ-45). Schemat jak wygląda kabel scrossowany masz np. tutaj: http://ftp.ipsyn.net/pub/mirrors/cablin … me_opt.jpg . Możesz scrossować sam, jeśli trzeba lub zapłacić kilka(-naście) złotych w najbliższym komputerowym.

teraz pytanie, z serii tych glupich: mam kabel ethernet, ale ni hu hu nie wiem czy jest scrossowany (tzn tak: gdy podlacze go do hub<->komp to mam neta, czy to moze oznaczac, ze jest/nie jest scrossowany?
Za reszte wezme sie dzis wieczorem albo jutro- dam znac jak poszlo tongue

Offline

 

#7 2007.05.14 21:03:46

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 544
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.8.7 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Tworzenie sieci+ udostepnianie lacza

Wedle mojej wiedzy (teoretycznej, bo HUB-y to ja na zdjęciach widziałem) wynika, że do połączenia komputer <-> router/switch/HUB wymagany jest niescrossowany, czyli zwykły kabel ethernet.
Nowsze (na ile?) routery same wykrywają, czy sa połączone z komputerem przez kabel (nie-)scrossowany i dostosowują się do tego. Ale to tak na marginesie.

Odpowiadając na Twoje pytanie - porównaj kolejność kolorowych kabelków w obu koncach kabla. Jeśli jest taka sama oznacza to, że kabel nie jest scrossowany i nie nada się do łączenia PC <-> PC.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson