Login Hasło

#1 2007.05.01 08:57:49

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Przezroczystosc w fluxbox

Zacznę od tego iż szukałem na forum odpowiednich wątków dotyczących mojego tematu, takie oczywiście znalazlem. W większości dotyczacych przezroczystosci okien, meni itp trzeba bylo zmienic w pliku init odowiedni wpis(wiadomo jaki wink )
Oczywiscie jak userzy kazali tak zrobilem i zmienilem, odpowiednie wpisy ustawiajac wartosc alpha np na 60.
Jednak nic sie nie stalo. Dalej kolor okien jest jednolity, nie widac zadnej zmiany..
Czy moze mi ktos powiedziec co sie dokladnie dzieje i jak uzyskac przezroczystosc ? smile

Offline

 

#2 2007.05.01 09:38:26

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Witamy na forum, temat przezroczystosci byl juz poroszany link. Zerknij na to  howto jak bedziesz mial dalej problemy - pisz smialo.


I need some sleep

Offline

 

#3 2007.05.01 10:05:19

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Widzialem te posty, jednak dalej nie moge sobie poradzic z moim problemem.
Wpisujac fbsetbg -i dostaje nastepujacy komunikat

Kod:

display doesn't set the wallpaper properly. Transparency for fluxbox and apps like aterm and xchat won't work right with it. Consider installing feh, wmsetbg (from windowmaker) or Esetroot (from Eterm) and I'll use them instead.

Zastanawiam sie co moze byc problemem, skoro tapete ustawialem korzystajac z waszego howto.

Offline

 

#4 2007.05.01 10:38:25

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

zainstaluj jakiś program do ustawiania tapet, np. feha. fbsetbg to tylko pośrednik.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#5 2007.05.01 11:21:08

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Po zainstlaowaniu feha i wpisaniu fbsetbg -i dostaje komunikat :
feh is a nice wallpapersetter. You won't have any problems.
Wiec wszystko wydaje sie byc dobrze, ale przezryczostosci jak nie bylo tak nie ma..

Offline

 

#6 2007.05.01 11:33:50

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Wpisz w terminalu:

Kod:

fbsetbg -f /sciezka/do/tapety

i sprawdz czy jest przezroczystosc


I need some sleep

Offline

 

#7 2007.05.01 12:11:41

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Re: Przezroczystosc w fluxbox

W dlaszym ciągu nie ma przezroczystosci.

Offline

 

#8 2007.05.01 12:28:58

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

nie masz przypadkiem włączonego composite w xorg.conf (Option      "Composite"     "Enable")?
jesli tak, to nie będzie działać alpha z fluxboksa, gryzie się z composite


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#9 2007.05.01 13:42:40

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Nie mam nawet tego wpisu w xorg.conf , bo o ile dobrze pamietam sam go usuwalem smile
Macie jeszcze jakies pomysly co do przyczyny mojego problemu ??

Offline

 

#10 2007.05.01 13:59:06

jezoo
Użytkownik
Skąd: Gorlickie
Zarejestrowany: 2007.05.01
Posty: 10
System: Gentoo
Fluxbox:

Re: Przezroczystosc w fluxbox

no ja wlasnie przesiadlem sie z 32bit na 64bit i dziala mi wszystko elegancko (w koncu wink ) ale wczesnie faktycznie mialem problem z alfa a teraz juz nie mam smile

Offline

 

#11 2007.05.01 15:34:15

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Tip: Po zmienieniu przezroczystości w ~/.fluxbox/init należy przeładować ustawienia (u mnie PPM -> fluxbox menu -> Reload config).

Offline

 

#12 2007.05.01 16:01:09

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Przeladowywalem ustawienia za kazdym razem po zmianie wartosci alpha i nic to nie dalo.
Cos mi sie zdaje ze jestem skazany na nieprzezroczystego fluxboksa.
Moj fluxbox skompilowany jezt z opcjami :
-DEBUG
EWMH
GNOME
-IMLIB2
KDE
NLS
REMEMBER
RENDER
SHAPE
SLIT
TOOLBAR
XFT
XINERAMA
XMB
XPM

Offline

 

#13 2007.05.01 23:12:10

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

A ktorej wer. Fluxboksa uzywasz i jaka dystrybucja?


I need some sleep

Offline

 

#14 2007.05.02 08:33:16

tomekdd
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.04.07
Posty: 11

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Wersja rc2 a dystrybucja to ubuntu.

Offline

 

#15 2007.05.02 09:16:56

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Przezroczystosc w fluxbox

Tajemnicza sprawa z ta przezroczystością... smile Zrob jeszcze tak:

1. Usuń/zmień nazwę katalogu ~/.fluxbox

2. Uruchom Fluxboksa - stworzy nowe pliki konfiguracyjne

3. Wydaj z konsoli, pod Fluxboksem polecenie o którym pisałem: fbsetbg -f /sciezka/do/tapety i sprawdz czy jest przezroczystosc - po ustawieniu odpowiednich parametrów w Fluxbox menu>Configure>Przeżroczystość

4. Za uruchamianie tapety przy starcie Fluxboksa odpowiada linia session.screen0.rootCommand: fbsetbg -l w pliku ~/.fluxbox/init - jeżeli jest tam taka, nie używaj innego polecenia do ustawiania tapety przy starcie.


I need some sleep

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson