Login Hasło

#1 2007.03.05 09:20:45

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Aterm - brak ogonków... :/

Witam!

Od razu mówie, że szukałem.

Mój .Xdefault:

Aterm*font: *-* -misc-fixed-medium-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-iso8859-2
Aterm*boldFont: *-* -misc-fixed-medium-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-iso8859-2
Aterm*background: Black
Aterm*foreground: White
Aterm*title: Aterm
Aterm*saveLines: 32767
Aterm*scrollBar: False
Aterm*geometry: 100x25
Aterm*transparent: True
Aterm*shading: 75
Xterm*font: -*-fixed-medium-r-*-*-14-*-*-*-*-*-iso-8859-2.

Dodam, że w menu flux'a all jest OK. hmm W Operze, kadu itd. również.

Brakuje mi tylko polskiego jezyka w atermie... Pomoze ktos? Dzieki z góry...

Ostatnio edytowany przez Porter3 (2007.03.07 16:34:31)


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#2 2007.03.05 09:31:48

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Aterm - brak ogonków... :/

zrób symlinka .Xresources -> .Xdefaults (w ogóle rozumiem, że .Xdefault to tylko literówka)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#3 2007.03.05 17:19:09

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Re: Aterm - brak ogonków... :/

to tylko literówka. Pliku .Xresources wogole nigdzie nie mam hmm


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#4 2007.03.05 17:26:28

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Spróbuj takiego ustawienia (w .Xdefaults):

Kod:

aterm*font:*-*-fixed-medium-r-normal--*-111-*-*-*-*-iso8859-2
aterm*boldFont:*-*-fixed-bold-r-normal--*-*-111-*-*-*-*-iso8859-2
XTerm*font: -*-fixed-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 
aterm*greek_keyboard: ISO-8859

Pozdr.

Offline

 

#5 2007.03.06 18:27:26

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Dzieki largo3.

Problem rozwiązany! smile Mozna zamknąć lub usunąć.


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#6 2007.03.06 20:30:10

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Porter3 napisał(-a):

Dzieki largo3.

Problem rozwiązany! smile Mozna zamknąć lub usunąć.

Nie usuwamy tematów niech zostaną dla potomności.

Możesz dodać w tytule [SOLVED] lub [ROZWIĄZANY] żeby było wiadomo. ;-)


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#7 2007.03.07 16:36:43

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Ponownie ja....

largo - nie wiem czemu, ale po użyciu Twoich ustawień nie śmigają mi klawisze Home i End na klawiaturze hmm Pojawiają mi się dziwne znaczki hmm
W mc jest ok.

Jak to naprawić? Home i End przydałby się sad


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#8 2007.03.07 17:59:45

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Dodaj do pliku ~/.bashrc (jeśli nie masz go to utwórz):

Kod:

export TERM="xterm-color"

Pozdr.

Offline

 

#9 2007.03.08 15:43:56

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Ok tak zrobię. Mam dodatkowe pytanko:
w jakim pliku są zapisane zmienny środowiskowe? hmm nie mam plikow jak np. ~/.bashrc itp.


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#10 2007.03.08 16:22:46

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Aterm - brak ogonków... :/

W Gentoo znajdują się one w większości w /etc/env.d/, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je sobie nadpisać w pliku konfiguracyjnym swojej powłoki.

Offline

 

#11 2007.03.10 19:50:23

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Juz mam nerwy hmm

Moje distro to Slackware. Moj .Xdefaults wygląda tak:

Kod:

Aterm*font: *-* -misc-fixed-medium-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-iso-8859-2
Aterm*boldFont: *-* -misc-fixed-medium-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-iso-8859-2
Aterm*background: Black
Aterm*foreground: Green
Aterm*title: Aterm
Aterm*saveLines: 32767
Aterm*scrollBar: False
Aterm*geometry: 100x25
Aterm*transparent: True
Aterm*shading: 75
Xterm*font: -*-fixed-medium-r-*-*-14-*-*-*-*-*-iso-8859-2.

Dodam, zapewno to ważne, że w Xtermie również nie mam polskich znaków.
Mam je tylko w emulatorze rxvt...


Robilem juz na wiele sposobow. Wykorzystywalem przyklady larga ale nie było zmian hmm Plik .bashrc również utworzyłem...


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#12 2007.03.10 23:07:44

inuk.amarok
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.08
Posty: 7
System: debian 4.0 testing

Re: Aterm - brak ogonków... :/

dopisz konkretną czcionke może wink

Offline

 

#13 2007.03.11 08:48:47

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Aterm - brak ogonków... :/

w ogóle wczytuje ci jakiekolwiek ustawienia z .Xdefaults?

1. zrób symlink .Xdefaults -> .Xresources
2. spróbuj wczytać ręcznie

Kod:

xrdb -load .Xdefaults

Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#14 2007.03.11 10:48:07

Porter3
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 9
System: Slackware 11.0

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Zrobiłem dokładnie jak napisałeś i lipa hmm
Moze poprostu zostane przy rxvt...

Dzieki.


"Nieważne jak mocno bijesz...
Ważne ile jesteś w stanie znieść i iść dalej..."

Offline

 

#15 2007.04.07 18:46:56

rumaczysko
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.04
Posty: 7
System: Slackware

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Kurcze - mam ten sam problem z polskimi ogonkami, tylko że na samym starcię leżę (proszę nie śmiejecioe się) - nie mam takiego pliku .Xdefault: w ~/.fluxbox sad Jakby co stworzyłem go i dopisałem rozwiązanie powyżej - ale czy jakoś go trzeba odpalać dodatkowo czy gdzieś dopisać to nie wiem - prosze pomóżcie

Offline

 

#16 2007.04.07 19:07:04

karc
Użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.26
Posty: 26
System: Arch Linux

Re: Aterm - brak ogonków... :/

Rumaczysko plik .Xdefaults winien leżeć w katalogu domowym, a nie we ~./.fluxbox. Jeśli nie masz takiego pliku stwórz go sobie tongue


#404848
karc // jabberpl.org
We all have our chances of living in peace

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson