Login Hasło

#1 2006.11.27 22:41:41

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Problem z kernelem

W związku z tym że na pewnym forum wyśmiali moje pytanie zadam je tutaj.. Problem wygląda tak, że miałem sobie kernel`a w którym miałem alse w modułach ale ostatnio przekimpilowałem i problem jest bo ( tak mi się wydaje ) te moduły chcą być dalej ładowane przez kernel`a. To mam w syslogu

Kod:

Nov 27 22:24:13 gp modprobe: FATAL: Error running install command for sound_slot_0
Nov 27 22:24:13 gp modprobe: FATAL: Error running install command for snd_emu10k1
Nov 27 22:24:13 gp modprobe: FATAL: Error running install command for sound_slot_0
Nov 27 22:24:13 gp modprobe: FATAL: Error running install command for snd_emu10k1
Nov 27 22:24:13 gp modprobe: FATAL: Error running install command for sound_slot_0

A tutaj fragment dmesg

Kod:

 [<b012f193>] get_page_from_freelist+0x26f/0x2f7
 [<b015fa08>] mpage_readpage+0x1e/0x31
 [<b01a320e>] ext3_get_block+0x0/0x63
 [<b012d811>] filemap_nopage+0x228/0x2e3
 [<b0135582>] __handle_mm_fault+0x23a/0x726
 [<b010d87a>] do_page_fault+0x170/0x4ab
 [<b010d70a>] do_page_fault+0x0/0x4ab
 [<b010278b>] error_code+0x4f/0x54
Code: 01 00 00 00 e8 45 fb ff ff 8b 44 24 04 5a 59 5b c3 55 89 d5 57 56 53 83 ec 78 89 44 24 0c 89 4c 24 08 8b 42 10 8b 00 89 44 24 10 <8b> 40 5c 89 44 24 14 8b 02 f6 c4 08 0f 85 bc 02 00 00 8b 7a 14

Nie wiem czy ten dmesg ma coś wspólnego z tymi modułami ale jak się popatrzyłem w całego co po kolei się dzieje to wydaje mi się że ma.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie..
Pozdrawiam


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#2 2006.11.28 01:02:07

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Problem z kernelem

zielony napisał(-a):

ale ostatnio przekimpilowałem i problem jest bo ( tak mi się wydaje ) te moduły chcą być dalej ładowane przez kernel`a.

A maja byc nieladowane? Tj masz alse wkompilowana w kernel? - To wywal te moduly z /etc/modules - z tego co pamietam tam jest lista modulow ladowanych przy starcie systemu w Debianie.

A jak jednakowoz maja byc ladowane to znaczy ze zle skonfigurowales kernel i nie zaznaczyles tych sterownikow jako <M>.


I need some sleep

Offline

 

#3 2006.11.28 11:25:30

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Problem z kernelem

Moduły te przestały być wraz z nowym jajkiem modułami są władowane na stałe. W /etc/modules nie mam ich podanych przy starcie nie są ładowane. Co ciekawe w procesach mam coś takiego

Kod:

23657 ?        S<     0:00 /sbin/modprobe -q -- sound_slot_0
23658 ?        D<     0:00 sh -c /sbin/modprobe snd-card-0

Pierwsze widzę. neutral Jedyne co to w modules.conf są aliasy porobione ale nie wiem czy mają one coś wspólnego z problemem.


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#4 2006.11.28 11:43:32

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Problem z kernelem

Nie sugeruj się za bardzo tym co piszę, bowiem jestem teoretykiem jeżeli chodzi o kompilacje jądra, ale z tego co wiem to alsa nie powinna być wkompilowana na sztywno. Zauważ, że podczas alsaconf pierwsze co jest robione to są wyładowywane moduły od dźwięku.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#5 2006.11.28 12:04:35

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Problem z kernelem

azhag napisał(-a):

ale z tego co wiem to alsa nie powinna być wkompilowana na sztywno. Zauważ, że podczas alsaconf pierwsze co jest robione to są wyładowywane moduły od dźwięku.

To w zasadzie wszystko jedno - ale prosciej jest miec wkompilowane na sztywno. Nie jest potrzebna instalacja sterownikow, dzialaja stabilniej. Ja np nigdy nie kozystalem z modulow alsa.


Tu jest podane porownanie i opis instalacji dla obu przypadkow http://www.gentoo.org/doc/pl/alsa-guide.xml - macie pod Debianem taka fajna dokumentacje? tongue wink

zielony napisał(-a):

Moduły te przestały być wraz z nowym jajkiem modułami są władowane na stałe. W /etc/modules nie mam ich podanych przy starcie nie są ładowane

Odinstaluj sterowniki alsa - pewnie o to chodzi ...

Ostatnio edytowany przez endel (2006.11.28 12:11:00)


I need some sleep

Offline

 

#6 2006.11.28 13:24:55

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Problem z kernelem

Zgodzę się z endel`em wpakowanie na stałe sterowników w jajko jest dobrym pomysłem. Metoda ta nigdy jeszcze mnie nie zawiodła;-) z modułami było różnie. Azhag to przestań być teoretykiem na kompilacji jądra można zyskać parę sek. przy starcie sys.
Endel dokumentacje macie (wy "gentowcy") rzeczywiście macie niezłą, często z niej korzystam ale często bez niej się w gentoo nie da obejść i jak ma poradzić sobie zwykły user nie posiadający net`a?.


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#7 2006.11.28 15:35:52

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Problem z kernelem

zielony napisał(-a):

Endel dokumentacje macie (wy "gentowcy") rzeczywiście macie niezłą, często z niej korzystam ale często bez niej się w gentoo nie da obejść i jak ma poradzić sobie zwykły user nie posiadający net`a?.

Dyskusja odbiega od tematu watka smile Odinstalowales sterowniki alsa? Pomoglo?


I need some sleep

Offline

 

#8 2006.11.28 16:14:42

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Problem z kernelem

No do końca nie wiem wywaliłem alsa-base zostawiłem utilsy ( w tym u nas jest mixer na przykład ) i działa, ale przekompilowałem jeszcze raz jądro (nie zmieniając nic w sekcji z soundem ) i nie mam nic w syslogu więc coś z tego pomogło. :-)
Dzięki za pomoc


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson