Login Hasło

#1 2007.03.29 19:26:10

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Witam!!
  Czy xserver jest potrzebny do uruchomienia flux?? I co jeszcze potrzebuje flux zeby dzialal?? Mam ubuntu serwer i tam nic nie ma nawet mc!! Wiec musze wszystko recznie instalowac, prosze o pomoc !!

POZDRAWIAM

Offline

 

#2 2007.03.29 19:31:52

oSA
_?_?_?_
Skąd: Zielona Góra
Zarejestrowany: 2007.01.30
Posty: 12
System: OpenBSD 4.0
WWW

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Zainstaluj fluksa, a on dorzuci to co potrzebne...


Darmowe Konta Shell: http://witched.homeunix.org/

Offline

 

#3 2007.03.29 20:02:03

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

No tak tylo ja zainstalowale najpierw z packi ubuntu, i nic teraz pobralem ze stronki flux i tez nic
Odoisuje ze nie zna takeigo polecenia jak startx

Offline

 

#4 2007.03.29 20:21:49

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Nic z tego odpisuje ze nie moze si epolaczyc z xserverem, nie chce sobie sam pobrac :-) wiec instaluje vncserver. Moze ktos wie co sie u mnie dzieje to niech mi pomoze, plissss

Offline

 

#5 2007.03.29 20:26:44

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Noi zainstalowalem, teraz mam taki glad i tu juz sie zawiesilem nie wiem co dalej nie mam pomyslu
"xauth: creating new authority file /home/mily/.serverauth.6569
X: cannot stat /etc/X11/X (No such file or directory), aborting.
xinit: Server error"

Moze ktos wie o co chodzi??

Offline

 

#6 2007.03.29 20:27:54

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Fakt - xserver nie znajduje się w zaleznościach Fluxboksa (również w Gentoo) - jednak jest on wymagany, aby uruchomić dowolny WM/DE. Po prostu nie będzie miał gdzie się wyświetlić.

Wszystkie inne zalezności powinien jednak mieć już określone.

Offline

 

#7 2007.03.29 20:28:18

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

zainstaluj pakiety:

Kod:

x-window-system xfonts-base xfonts-biznet-100dpi xfonts-100dpi fluxbox

skonfiguruj serwer X, następnie

Kod:

echo exec fluxbox > ~/.xinitrc

i startx

to potem tylko skonfigurować fluksa, zainstalować dodatkowe programy smile


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#8 2007.03.29 20:56:41

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

oki pakiety sie instaluja, a z tym xserverem to znacz moze jakis trick zeby sie sam skonfigurowal?? Czy konfiguracja jego polega na podaniu hasla??Jak ruszy to normalnie bede przez tydzien chodzil z glowa do gory, caly dzien dzis to probuje zrobic. Zobaczymy wyniki niedlugo :-)

Offline

 

#9 2007.03.29 21:05:25

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

będziesz musiał podać kilka pierółek typu: port myszki, odświeżanie monitora, rozdzielczości, etc.

http://debian.linux.org.pl/zrobione/deb … xfree.html - bardzo dobry (choć tyczący się archaicznej już wersji) opis konfiguracji serwera X, konfiguracja będzie z grubsza przebiegała w sposób tu opisany


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#10 2007.03.29 22:27:17

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Kurde nic z tego, mi sie wydaje ze ten server x nie jest wogole wlaczony
Chociaz po wpisaniu vncserver wyswietlil mi sie komunikat o podanie hasla do pulpitu i wyskoczylo potwierdzenie ze utworzono nowy pulpit o numerze 1. A tra stronke co mi podales to na niej jest dziwnie to opisane bo pisza ze ma wyskoczyc okno z konfiguracja,a mi nic nie wyskakuje?? On na koncu wyswietla ze juz sie skonfigurowal, dziwny jest ten ubuntu chyba przejde na debiana, tam chyba nie ma takich akcji, bo juz mam dosyc tyego systemu. No chyba ze mi ktos podpowie jak to zrobic, blad jak wyzej w dalszym ciagu jest.
xauth: creating new authority file /home/mily/.serverauth.6569
X: cannot stat /etc/X11/X (No such file or directory), aborting.
xinit: Server error"
POMOCY!!!!!!!

Offline

 

#11 2007.03.29 23:17:22

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

mily napisał(-a):

vncserver

vncserver zostaw w spokoju, to coś zupełnie innego (zdalny pulpit)

zainstaluj to co podałem


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#12 2007.03.29 23:19:58

mily
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.29
Posty: 7

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

No zainstalowalem ale to nic nie daje. Nadal jest ten sam blad.

Offline

 

#13 2007.03.30 08:30:36

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: FLUXBOX-co jeszcze potrzebne

Skoro zainstalowałeś co trzeba i masz ten błąd, to wygląda mi to na błąd w samym Ubuntu, z tego co wyczytałem na packages.ubuntu.com X jest w /usr/bin/X a nie /etc/X11/X, na początek spróbowałbym podlinkować go do tego miejsca - jako root:

Kod:

ln -s /usr/bin/X /etc/X11/X

Jeśli to nic nie da, to nie wiem. Poszukaj/popytaj na forum.ubuntu.pl, może coś wiedzą o przyczynach tej przypadłośći.


Co do konfiguracji - najwidoczniej w ubuntu jest ustawiony wyższy priorytet debconfa (w sumie do przewidzenia ;]) i sam wszystko skonfigurował.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson