Login Hasło

#1 2007.02.28 17:16:28

owoc jogobelli
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 24
System: gentoo
Fluxbox: Fluxbox wersja: 1.0rc3

Aterm, Xterm, Inne Terminale

(wyżej było howto o atermie bez ramek)

a jak zroic takie cos dla xterma?
czym sie rózni xterm od aterma?
ew jak a term jest lepszy to jak go zainstalowac?
i co powiecie jeszcze o rxvt?
pozdro

/* przeniosłem, tamten dział jest w sumie przeznaczony do kasacji ;] - azhag */

Ostatnio edytowany przez owoc jogobelli (2007.02.28 17:19:17)

Offline

 

#2 2007.02.28 17:29:48

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

owoc jogobelli napisał(-a):

a jak zroic takie cos dla xterma?

ztcw analagicznie, powinno działać

owoc jogobelli napisał(-a):

czym sie rózni xterm od aterma?

ma większe możliwości, można np. ustawić pseudoprzezroczytość, pasek przewijania

owoc jogobelli napisał(-a):

ew jak a term jest lepszy to jak go zainstalowac?

jakbyś w profilu wpisał używany przez ciebie system to byłoby łatwiej, w różnych systemach różnie instaluje się paczki


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#3 2007.02.28 18:04:51

owoc jogobelli
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 24
System: gentoo
Fluxbox: Fluxbox wersja: 1.0rc3

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

oki
mam juz aterma
lecz według:
http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=19
bądż tego:
http://nygo-group.idl.pl/portal/index.p … cja_aterma
powinienem mieć pliki: $HOME/.fluxbox/apps i(lub): ~/.Xdefaults (~/ oznacza katalog domowy).
a tu nie mam zadnego
dodam, ze instalowałem ze swareta.
po wpisaniu w konsoli uruchamia sie, lecz jak zrobic, zeby dodał sie do menu?
jaką sciezke wpisac do menu, jak srawdzic gdzie sie zainstalowal?
pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez owoc jogobelli (2007.02.28 22:22:30)

Offline

 

#4 2007.03.01 11:02:28

marb
Użytkownik
Zarejestrowany: 2006.11.24
Posty: 54

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

Aby dowiedzieć się gdzie jest aterm wpisz w konsoli

Kod:

whereis aterm

Ale nie potrzebujesz znać dokładnego miejsca instalacji aplikacji wystarczy że masz dodany link symboliczny w /bin, dzięki temu uruchamiająć jakąś aplikację w konsoli nie muszisz podawać pełnej ścieżki do pliku, wystarczy samo aterm.
Jak dodawać aplikacje do menu fluksa masz tutaj -> http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=117

Jeżeli nie masz .Xdefaults należy go stworzyć i odpowiednio wypełnić.

Ostatnio edytowany przez marb (2007.03.01 11:06:24)

Offline

 

#5 2007.03.01 19:44:08

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

Co do sprawdzania ścieżki do programu to IMO wygodniejsze jest:

Kod:

which

azhag napisał(-a):

owoc jogobelli napisał:
      czym sie rózni xterm od aterma?

ma większe możliwości, można np. ustawić pseudoprzezroczytość, pasek przewijania

W aterm też się da, kwestia odpowiedniego zrobienia ~/.Xdefaults. smile
Pozdr.

Ostatnio edytowany przez largo3 (2007.03.01 19:44:30)

Offline

 

#6 2007.03.01 19:49:58

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

no właśnie w Xterm za bardzo nie da się ustawić przezroczystości ( tej pseudo.. )


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#7 2007.03.01 21:07:20

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

się zakręciłem - w xtermie nie można, natomiast można w atermie smile


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#8 2007.03.05 16:51:58

owoc jogobelli
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 24
System: gentoo
Fluxbox: Fluxbox wersja: 1.0rc3

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

a co dodac do xdefaults, by miec aterm bez ramek?
juz wszystko skonfigurowałem, czytałem w howto jak to zrobic, ale tam trzeba uruchomic to z innego termianala
a ja jestem ciekawy jaki w pis dodac do xdefaults
z góry dzieki i pozdro

Offline

 

#9 2007.03.05 17:06:21

acidburnpl
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.03.01
Posty: 5
System: Ubuntu 6.10

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

Ja u siebie usunąłem obramowania z aterma za pomocą wpisu do ~/.fluxbox/apps
Powinno to wyglądać tak:
[app] (aterm)
  [Deco]  {NONE}
[end]
Jeśli jeszcze chciałbyś usunąć ikon z paska to dopisz   [IconHidden]

Ostatnio edytowany przez acidburnpl (2007.03.05 17:07:12)

Offline

 

#10 2007.03.05 17:11:52

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

Jak dodać? Normalnie , dowolnym edytorem możesz to dopisać. Jeśli tego pliku nie masz to go utwórz (ważna jest wielkość liter i ta kropka przed nazwą). Potem możesz wstawić takie coś:

Kod:

aterm*loginShell:false
aterm*transparent:true
aterm*shading:80
aterm*cursorColor:Blue
aterm*background:Black
aterm*foreground:Green
aterm*scrollBar:false
aterm*scrollBar_right:false
aterm*transpscrollbar:false
aterm*saveLines:33000
aterm*font:*-*-fixed-medium-r-normal--*-111-*-*-*-*-iso8859-2
aterm*boldFont:*-*-fixed-bold-r-normal--*-*-111-*-*-*-*-iso8859-2
XTerm*font: -*-fixed-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 
aterm*greek_keyboard: ISO-8859

Ja mam takie coś, aterm bez ramek, polskie znaki, kolory i stopień przeźroczystości dopasujesz do siebie smile
Pozdr.

//Edit
Kurcze nie wiem czemu nie skojarzyłem, że chodzi o obramowanie okna (a wyraźnie jest napisane hmm ). Z tym co Ci podałem nie będziesz miał paska przewijania po prawej.

Ostatnio edytowany przez largo3 (2007.03.05 17:16:26)

Offline

 

#11 2007.03.05 17:14:24

owoc jogobelli
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 24
System: gentoo
Fluxbox: Fluxbox wersja: 1.0rc3

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

no wlasnie chodzi o to, ze nie mam pliku apps
xdefaults juz sobie skonfidurowałem, i wlasnie chciałem wiedziec która linijka odpowioada za brak ramek
z góry dzieki i pozdro

Offline

 

#12 2007.03.05 17:18:27

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

no wlasnie chodzi o to, ze nie mam pliku apps

Utwórz go po prostu i dodaj to co podał acidburnpl.
Pozdr.

Offline

 

#13 2007.03.05 17:26:41

owoc jogobelli
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 24
System: gentoo
Fluxbox: Fluxbox wersja: 1.0rc3

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

ale wlasnie nie działą
mam ten plik dodany
w menu daje restartuj, odswierz konfiguracje, wylanczam, wlanczam, ale nic to nie daje
jakies dalsze propozycje??
pozdro

Offline

 

#14 2007.03.05 18:38:03

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

owoc jogobelli napisał(-a):

jakies dalsze propozycje??

Tak jak pisal acidburnpl powinno dzialac, dalszych propozycji raczej nie przeczytasz - chyba ze zmienisz terminal (w terminalu xfce4 mozna wylaczyc ramki z poziomu ustawien programu).

Jesli nie dzialaja Ci ustawienia pliku apps sprawdz czy w pliku ~/.fluxbox/init masz wpis:

Kod:

session.appsFile:    ~/.fluxbox/apps

i sprobuj uruchomic aterma poleceniem "aterm" (bez parametrow)

Jesli dalej nie dzialaja Ci ustawienia z tego pliku dla aterma zrob tak:

1. Okna kazdej aplikacji mozesz wylaczyc poleceniem Fluxboksa "ToggleDecor" podpietym pod dowolne klawisze - u mnie np odpowiada za to taki wpis w pliku ~/.fluxbox/keys 

Kod:

Control Shift T :ToggleDecor

- zrob podobny wpis w pliku keys

2. Jak to zrobisz to uruchom aterma, kliknij prawym przyciskiem na belke tytulowa, przejdz do podmenu "remember..." i zaznacz parametry okna ktore chcesz zapamietac (ramki sa jednym z nich) - zaznacz tez "save on exit"

3. Teraz na aktywnym oknie aterm-a wcisnij Control Shift T (chyba ze podales inny skrot) i w atermie juz bez ramek wpisz "exit"

Aterm powinien sie uruchamiac juz bez ramek, a w pliku apps powinien pojawic sie wpis ktory za to odpowiada.


I need some sleep

Offline

 

#15 2007.03.05 18:44:29

owoc jogobelli
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 24
System: gentoo
Fluxbox: Fluxbox wersja: 1.0rc3

Re: Aterm, Xterm, Inne Terminale

dzieki
juz działa
pozdro

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson