Temat montowania napędów przenośnych we Fluxboksie przerabialiśmy wielokrotnie. Wielu z nas robi to ręcznie. Niektórzy podpięli sobie pozycje w menu, inni — tak jak ja — napisali własne skrypty i korzystają z sudo, jeszcze inni są beneficjentami pmount.
Dla niektórych z nas była to kwestia wyboru, dla innych zaś po części konieczności. Po prostu trudno było znaleźć naprawdę dobry i lekki program do automatycznego montowania napędów. Np. AutoFS musiał mieć w pliku konfiguracyjnym informacje jakie urządzenie podmontować, co powoduje że nie był szczególnie użyteczny w przypadku gdy używamy np. wielu pendrive'ów, które na dodatek bywają podłączone jednocześnie.
Na szczęście mądrzy ludzie stworzyli udisks, który w dużej mierze załatwia sprawę. Potrafi sam montować urządzenia do katalogów, których nazwy są zgodne z ich etykietami. Trzeba mu tylko trochę pomóc, pisząc odpowiedni wrapper w jakimś języku skryptowym.
Na szczęście inni mądrzy ludzie już stworzyli takie skrypty .
Ze swojej strony mogę polecić devmon, który oferuje chyba wszystko czego można chcieć, a nawet więcej. Na tyle więcej, że osobiście trochę z niego usunąłem . Moją wersję można znaleźć tutaj.
Więcej takich skryptów (jak również rozwiązania dla udeva) można znaleźć na Wiki Arch Linuksa.
Polecam spróbować .