Login Hasło

#1 2010.11.01 20:58:33

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

stałe ip przez wifi

Hej. chce zebym przez wifi mial stale ip. Moja dystrybucja to arch. teraz dla dhcp lacze sie w taki sposob:

Kod:

ifconfig wlan0 up

Kod:

iwconfig wlan0 essid xxx

Kod:

 dhcpcd wlan0

czy jak ustawie to stale ip to bede musial jakies komendy wklepywac zeby uruchomic neta czy wystarczy tylko ifconfig wlan0 up?

Offline

 

#2 2010.11.01 22:13:02

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: stałe ip przez wifi

zawsze musisz sie połączyć z sieciąpytanie co konkretnie chcesz osiągnąć

Offline

 

#3 2010.11.01 22:23:32

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: stałe ip przez wifi

dokładnie to chce zrobic DMZ przez wifi

Offline

 

#4 2010.11.01 22:34:02

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: stałe ip przez wifi

to ja polecam dhcp + stałe ip po adresie MAC - wszystko od strony routera

Offline

 

#5 2010.11.01 23:03:42

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: stałe ip przez wifi

mogę prosić o pomoc? bo raczej nie wiem od czego zaczac.

Offline

 

#6 2010.11.01 23:39:04

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: stałe ip przez wifi

jaki router? bo DMZ chyba  wrouterze ustawiasz co nie?
powinieneś szukać gdzieś w konfiguracji dhcp opcji static routing podać ip i mac
i dla tego ip zrobić dmz
a jak ci nie wyjdzie to podaj jaki router to znajdziemy czy ma takie opcje itd

Offline

 

#7 2010.11.01 23:48:22

zborus
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.05.30
Posty: 78
System: Arch linux :)
Fluxbox:

Re: stałe ip przez wifi

Asmax 1004g smile standartowy z netii smile tylko do konca nie wiem jak powinna wygladac sekcja network w /etc/rc.conf  moja distro to arch smile

Ostatnio edytowany przez zborus (2010.11.01 23:52:17)

Offline

 

#8 2010.11.02 08:49:50

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: stałe ip przez wifi

moze zainstaluj wicda albo networkmanagera?
a jak łączysz sie pewnymi poleceniami po kolei to daj je do rc.local

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson