Witam,
Mam problem przy próbie edycji menu fluxboksa.
Po wpisaniu w konsoli:
fluxbox-generate_menu
otrzymuje komunikat:
fluxbox-generate_menu: command not found
W google znalazłem jedynie to: http://www.linuxquestions.org/questions … ost2732464 , niestety nie pomaga.
edycję menu zwykłym edytorem tekstu
vim ~/.fluxbox/menu
a generate menu powinno stworzyć menu na podstawie zainstalowanych programów, lecz nie wszystkie dystrybucje to mają
Nie wiemy jakiej dystrybucji używasz.
W debianie jest pakiet fluxconf a w nim programik
fluxmenu
Strzelam, że to Debian lub pochodna — w nim fb-gen_menu jest usunięty, do automatycznego tworzenia menu służy debianowy system menu.
man 1 update-menus man 5 menufile
ilin napisał(-a):
Nie wiemy jakiej dystrybucji używasz.
W debianie jest pakiet fluxconf a w nim programikKod:
fluxmenu
Ten sposób nie działa, po wpisaniu komendy otrzymuje takie komunikaty:
tom@tom:~$ su Hasło: tom:/home/tom# apt-get install fluxconf Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe fluxconf jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 2 nieaktualizowanych. tom:/home/tom# fluxmenu Can't open /root/.fluxbox/init Make sure you installed fluxbox with this user. tom:/home/tom# su - root tom:~# fluxmenu (fluxmenu:4662): Gtk-WARNING **: cannot open display: tom:~#
Natomiast, tym sposobem:
azhag napisał(-a):
Strzelam, że to Debian lub pochodna — w nim fb-gen_menu jest usunięty, do automatycznego tworzenia menu służy debianowy system menu.
Kod:
man 1 update-menus man 5 menufile
Dostałem się do plików how-to, w efekcie czego znalazłem localhost/usr/share/doc/menu/html/index.html - z jakimś obszernym manualem, z którym zaraz się zapoznam.
Mam jednak wątpliwości co do reszty plików, gdyż np. po wpisaniu tego 'man 5 menufile', mam ścieżki do tych plików:
FILES (Earlier listed files override later files with the same names.) ~/.menu/* Menu files added by the user. /etc/menu/* Menu files added by the system administrator. /usr/lib/menu/* Architecture-dependant menu files provided by other Debian pack‐ ages. /usr/share/menu/* Architecture-independant menu files provided by other Debian packages. /usr/share/menu/default/* Menu files provided by the menu package.
Problem w tym, że kiedy je edytuje, to są nowe, puste pliki.. Tak ma być? Czy muszę robić menu od zera? Nie mogę zedytować tego, które mam teraz domyślnie utworzonego przez Debiana?
Ps. Moje distro to debian.
flusmenu należy odpalać z konta użytkownika nie roota.
W debianie menu uaktualniasz poleceniem
update-menus