Login Hasło

#1 2010.01.29 10:55:03

Norte
Nowy użytkownik
Skąd: Brzeg
Zarejestrowany: 2010.01.29
Posty: 1
System: Ubuntu 9.10
Fluxbox: 1.1.1

Niekompletny autostart conky

Witam, mój problem polega na tym, że conky nie włącza się po starcie systemu, a pozostałe programy wpisane w autostart uruchamiają się bezproblemowo (opcja opóźnienia nie pomaga). Conky startuje poprawnie gdy, użyję PPM i wybiorę "Restart" (Przeładowanie, bez wylogowania). Po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu startuje poprawnie, ale gdy wyłącze lub uruchomie ponownie PC już nie uruchamia się, dopiero PPM i Restart powoduja wlaczenie conky. Na dłuższą metę to uciążliwa sprawa,

Wpis w init:

Kod:

session.screen0.rootCommand:    /home/kmg3npx/.fluxbox/autostart

Plik autostart: (próbowałem rożnych wpisów: conky&, conky &, sleep 5 && /usr/bin/conky&, /usr/bin/conky& i wiele innych bez skutku)

Kod:

/usr/bin/conky&
gnome-terminal&

conkyrc:

Kod:

# avoid flicker
double_buffer yes
no_buffers yes

#own window to run simultanious 2 or more conkys
own_window yes
own_window_transparent yes
own_window_type override
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager

#borders
#draw_borders no
#border_margin 1

#shades
draw_shades no
#draw_graph_borders yes
#draw_borders yes

#position
gap_x 12
gap_y 35
maximum_width 235

# X font when Xft is disabled, you can pick one with program xfontsel
#font -*-*-*-r-normal--14-*-*-*-c-*-iso8859-2
font -xos4-terminus-*-r-normal-*-12-100-*-*-c-*-iso10646-1

# Use Xft?
use_xft yes

#xftfont Bitstream Vera:size=8
xftfont Terminus:encoding=utf-8:size=9
xftalpha 0.9

update_interval 1

total_run_times 0

default_color white
default_shade_color black
default_outline_color white

alignment top_right
uppercase no


net_avg_samples 2

override_utf8_locale yes

use_spacer yes


 TEXT

    ${color #ddaa00}System $hr

    ${color white}Ubuntu 9.10 PL
    ${color white}$sysname ${color white}$kernel (${color white}$machine)
    ${color white}Procesy: $processes ${color white}w trakcie: $running_processes
    ${color white}Czas pracy: $uptime

    ${color #ddaa00}Procesor $hr

    ${color white}AMD Phenom 9550 Quad 2.2 GHz
    ${color white}CPU0 ${cpu cpu1}% ${cpubar cpu1}$color
    ${color white}CPU1 ${cpu cpu2}% ${cpubar cpu2}$color
    ${color white}CPU2 ${cpu cpu3}% ${cpubar cpu3}$color
    ${color white}CPU3 ${cpu cpu4}% ${cpubar cpu4}$color
    $stippled_hr
    ${color white}Najwięcej CPU: $alignr ${color white}CPU%
    ${color white}${top name 1} $alignr ${top cpu 1}
    ${color white}${top name 2} $alignr ${top cpu 2}
    ${color white}${top name 3} $alignr ${top cpu 3}

    ${color #ddaa00}Pamięć RAM/SWAP $hr

    ${color white}DDR2 4 GB
    ${color white}RAM: ${memperc}% ${membar}
    $stippled_hr
    ${color white}Najwięcej RAM: $alignr ${color white}RAM%
    ${color white}${top_mem name 1} $alignr ${top_mem mem 1}
    ${color white}${top_mem name 2} $alignr ${top_mem mem 2}
    ${color white}${top_mem name 3} $alignr ${top_mem mem 3}

    ${color white}SWAP: ${swap}/${swapmax} $alignr ${swapperc}%
    ${color white}${swapbar}

    ${color #ddaa00}Dyski $hr

    ${color white}[/] ${fs_used /}/${fs_size /} $alignr ${fs_used_perc /}%
    ${color white}${fs_bar /}
    ${color white}[/home] ${fs_used /home}/${fs_size /home} $alignr ${fs_used_perc /home}%
    ${color white}${fs_bar /home}

    ${color #ddaa00}Sieć $hr

    ${color white}DL: ${downspeedf eth0} kB/s${alignr} UL: ${upspeedf eth0} kB/s
    ${color white}${downspeedgraph eth0 20,99 000000 000000} ${alignr}${upspeedgraph eth0 20,99 000000 000000}
    ${color white}IP: ${addr eth0} ${alignr}TCP: ${tcp_portmon 1 65535 count}

Nie wiem, czy to istotne ale autostart odpalony w terminalu wypluwa coś takiego:

Kod:

kmg3npx@ubuntu:~/.fluxbox$ sh autostart 
kmg3npx@ubuntu:~/.fluxbox$ Conky: use_spacer should have an argument of left, right, or none.  'yes' seems to be some form of 'true', so defaulting to right.
Conky: desktop window (b2) is root window
Conky: window type - override
Conky: drawing to created window (0x1600001)
Conky: drawing to double buffer

PS. conky również startuje automatycznie pod gnome z pliku ~/.autostart

Kod:

#!/bin/bash
sleep 10 && conky

będę wdzięczny za pomoc...

Offline

 

#2 2010.06.09 21:08:54

yaneq6
Użytkownik
Skąd: Piaseczno
Zarejestrowany: 2010.06.09
Posty: 5
System: Ubuntu
Fluxbox: 1.1.1

Re: Niekompletny autostart conky

Dopisuje się do tematu, mam dokładnie ten sam problem. Dodam tylko że oprócz conky nie startuje mi również skrypt powłoki który ustawia poziom głośności w alsamixerze. Natomiast programy z /user/bin/ startują normalnie (tilda i tint2). Na pewno nie jest to kwestia tego że conky startuje pod tapetą, bo sprawdzałem polecenie killall conky i nie odnajdowało żadnego procesu. Jeśli nikt nie zna rozwiązania tego problemu to będę wdzięczny chociaż za podanie miejsca gdzie mogą się znajdować logi odpowiedzialne za autostart programów.

Offline

 

#3 2010.06.09 23:51:39

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: Niekompletny autostart conky

spróbuj odpalac przez plik .fluxbox/apps wpisem

Kod:

[startup]  {conky}

Offline

 

#4 2010.06.10 19:28:22

yaneq6
Użytkownik
Skąd: Piaseczno
Zarejestrowany: 2010.06.09
Posty: 5
System: Ubuntu
Fluxbox: 1.1.1

Re: Niekompletny autostart conky

Niestety nie działa, ani

Kod:

 [startup]  {conky}

ani

Kod:

 [app] (name=conky)
  [Layer]    {10}
[startup]  {conky}
[end]

natomiast

Kod:

 [startup]  {thunar}

działa jak należy. Coś z tym conky jest nie tak hmm.
Ale dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Offline

 

#5 2010.06.10 21:58:27

Dalik
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.09.07
Posty: 178
System: Debian Squeeze/Sid x86_64
Fluxbox: 1.1.1

Re: Niekompletny autostart conky

Rozumiem ,że ogólnie działa ci taki plik konfiguracyjny conky? tylko autostart nie działa ?


Debian Linux user               
Progressive trance music fan

Offline

 

#6 2010.06.11 18:43:53

yaneq6
Użytkownik
Skąd: Piaseczno
Zarejestrowany: 2010.06.09
Posty: 5
System: Ubuntu
Fluxbox: 1.1.1

Re: Niekompletny autostart conky

Tak dokładnie. w zasadzie conky odpalam ze skryptu:

Kod:

#!/bin/bash 
sleep 2 && conky -c ~/conky/volumerc &
sleep 3 && conky -c ~/conky/amarokrc &
sleep 4 && conky -c ~/conky/orangerc &
sleep 6 && conky -c ~/conky/main2rc &
amixer sset Headphone Playback Switch on &
amixer sset Master Playback Switch on &
amixer sset PCM Playback Volume 21,24 off &

i sam skrypt normlanie uruchamia się bez problemu, ale nie podczas autostartu. Żeby nie było niejasności dodam jeszcze ze próbowałem również odpalić wpisująć po prostu conky do autostartu z podstawowym plikiem configuracyjnym i też nie działa. Nie autostartuje również ustawienie dźwięku w alsie, zarówno w jednym skrypcie razem z conky jak i oddzielnie.  Wszystkie inne programy autostarują normalnie. Wydaje mi się ze to nie jest wina conky tylko coś jest nie tak z autostartem, bo po restarcie z fluxboxa z menu, lub po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu, wszystko autostartuje jak należy.

Ostatnio edytowany przez yaneq6 (2010.06.11 18:44:55)

Offline

 

#7 2010.06.11 21:26:45

jaszczomppoziomka
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.12
Posty: 87

Re: Niekompletny autostart conky

spróbuj jeszcze [startup] {sleep 2 && conky -c ~/conky/volumerc} itd
z moich doświadczen najlepiej działa autostart z .fluxbox/apps
możesz jeszcze użyć /home/nbazwausera zamiast ~

Offline

 

#8 2010.06.12 18:40:35

yaneq6
Użytkownik
Skąd: Piaseczno
Zarejestrowany: 2010.06.09
Posty: 5
System: Ubuntu
Fluxbox: 1.1.1

Re: Niekompletny autostart conky

Przepraszam za kłopot i dziekuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany, w moim przypadku trzeba było po prostu dać odpowiednio dużego sleepa (na 20 sec). Dziwne że w innym przypadku conky w ogolę nie startowało. Rozwiązanie takie błahe a tyle zamieszania... Pozdrawiam

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson