Login Hasło

#1 2009.02.26 12:19:02

sj65
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.12.22
Posty: 14
System: Slackware 14.01, Ubuntu 12.04
Fluxbox: 1.3.5

[solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Witam, pierwszy raz tutaj. Nie mam dużego doświadczenia.
Sptkałem się z Fluxboxem i stwierdziłem, że to właśnie tego systemu szukałem. Na tym Forum nie trzeba nikomu tłumaczyć dlaczego.

Zainstalowałem z repozytorim  na Lennym, system podstawowy, laptop i parę pakietów z Gnome'a.

Kod:

# dpkg -l | grep flux
ii  bbpager                  0.4.7-3           Pager for the blackbox and fluxbox window ma
ii  bbrun                      1.6-5              A tool for the blackbox/fluxbox window manag
ii  bbtime                    0.1.5-12         Time tool for the blackbox/fluxbox window ma
ii  fluxbox                   1.1.1-1            Highly configurable and low resource X11 Win
ii  fluxconf                   0.9.9.2-2        FluxBox configuration utility

w ~/.fluxbbox/init mam "session.groupFile:    ~/.fluxbox/groups"
w~/.fluxbox/groups mam napisy:

Kod:

skype gnome-volume-control
iceweasel icedove
teaed peazip

Programy do grupowania ustawiłem tak, aby uruchamiały się na tym samym panelu.
W Lennym działało tylko pierwsze ustawienie.
Po auktualizacji do Squeeze nie mogę zgrupować, żadnych programów.
W ddokumentajci Fluxboksa napisali wprawdzie o możliwości konfliktów.

Czy macie jakąś propozycję, aby te programy grupowały się na plupicie wg wzorca?

Pozdrawiam
sj65

Ostatnio edytowany przez sj65 (2009.03.05 19:53:53)

Offline

 

#2 2009.02.26 21:07:06

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Do grupowania zalecane jest od pewnego czasu uzywanie pliku apps.

- Tu jest howto o wykozystaniu pliku apps do grupowania okien  link.
- Tu howto o pliku apps na naszym portalu - puki co brak w nim opisu funkcji grupowania okien link.


I need some sleep

Offline

 

#3 2009.02.28 14:08:44

sj65
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.12.22
Posty: 14
System: Slackware 14.01, Ubuntu 12.04
Fluxbox: 1.3.5

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Dziękuję za wskazówkę.

Na wypadek gdyby komuś zleżało na pogrupowaniu kilku programów tak, aby uruchomiały się na określonym pulpicie przy starcie sytemu przedstawię rozwiązanie na przykładzie pięciu programów uruchamianych na dwóch pulpitach Iceweasel i Icedove na pulpicie drugim oraz Skype, Moc, Gnome-volume-control na pulpicie piątym.

1. Sprawdzić czy jest napis w pliku ~/.fluxbbox/init

Kod:

session.groupFile:    ~/.fluxbox/groups

w pliku~/.fluxbox/startup

Kod:

gnome-volume-control & 
x-terminal-emulator -T "moc" -e /usr/bin/mocp &
skype &
icedove &
iceweasel &

2. Chcąc sobie ułatwić, żeby nie trzeba było szukać nazw jakie należy wpisać w pliku ~/.fluxbox/apps,
wystarczy:
a) zamknąć apps,
b) uruchomić programy na określonym pulpice, ewentualnie wysłać je tam,
c) prawy klawisz myszy na belce tytułowej  => Zapamiętaj: Tutaj wyróżniłem: Pulpit, Przejdź do pulpitu, Pozycja, Rozmiar i Zapamiętaj.

Wpisy dotyczące ustawianych programów pojawią się w apps.

3. Teraz należy przystąpić do modyfikacji pliku ~/.fluxbox/apss.

Kod:

[group]
[app] (name=skype) (class=Skype)
[app] (name=gnome-terminal) (class=Gnome-terminal) (role=gnome-terminal-4531-2072972622-1235839591)
[app] (name=gnome-volume-control) (class=Gnome-volume-control)
 [Workspace]    {4}
  [Dimensions]    {427 475}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {3 3}
  [Jump]    {yes}
  [Close]    {yes}
[end]

A wprzypadku Iceweasel i Icedove na pulpicie drugim:

Kod:

[group]
 [app] (name=Navigator) (class=Iceweasel) (role=browser)
 [app] (name=gecko) (class=Icedove-bin)
  [Workspace]    {1}
  [Dimensions]    {1056 759}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {5 5}
  [Jump]    {yes}
  [Close]    {yes}

[end]
[app] (name=gnome-terminal) (class=Gnome-terminal) (role=gnome-terminal-4531-2072972622-1235839591)
Powyższy napis odpowiada za grupowanie Moca, liczby te są indywidualne i wydaje mi się, że zależą od wielkości okna.

Jednak Moc uruchamia się na piątym pulpicie obok okna Skype i Gnome-volume-control, które są zgrupowane.  Wydaje mi się, że raz się uruchomił właściwie,  nie jestem pewien.

Czy ma ktoś jakieś propozycje co do zmuszenia Moca do ułożenia się razem ze Skype'm i mixerem?

Pozdrawiam
sj65

Ostatnio edytowany przez sj65 (2009.03.05 19:37:15)

Offline

 

#4 2009.02.28 17:34:03

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Uaktualnilem howto o pliku apps o mozliwosc automatycznego grupowania okien, pozwolilem sobie wykozystac jeden z podanych przez Ciebie przykladow uzycia tej fuknkcji.

http://fluxboxpl.org/portal/Plik_apps#A … anie_okien


I need some sleep

Offline

 

#5 2009.03.05 19:52:56

sj65
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.12.22
Posty: 14
System: Slackware 14.01, Ubuntu 12.04
Fluxbox: 1.3.5

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

W układzie:
~/.fluxbox/apps

Kod:

[group]
 [app] (name=totem-gstreamer) (class=Totem-gstreamer)
 [app] (name=skype) (class=Skype)
 [app] (name=gnome-volume-control) (class=Gnome-volume-control)
  [Workspace]    {4}
  [Dimensions]    {393 425}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {5 5}
  [Jump]    {yes}
  [Close]    {yes}
[end]

mam to co zamierzałem uzyskać, pod warunkiem, że w ~/.fluxbox/startup użyjemy do uruchomienia nie "totem" jak zapisywałem na poczatku lecz: "totem-gstreamer". Przy użyciu nazwy "totem" w startupie program uruchamia się, jednak w oddzielnym oknie.
Ponieważ nie wychodziło mi na poczatku zgrupowanie Totema, próbowałem Moc'a i Smplayer'a.

Pozdrawiam
sj65

Offline

 

#6 2009.03.08 04:01:40

sj65
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.12.22
Posty: 14
System: Slackware 14.01, Ubuntu 12.04
Fluxbox: 1.3.5

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Pozwolę sobie chyba ostatni raz zabrać głos w sprawie grupowania okien. Korciło mnie ze względu na ciężar programu i wygodę odtwarzać muzykę w Moc, chociaż w SMplayer też można. Nie wszystkie programy, (pomimo prawidłowgo ustawienia-???) dają się grupować przy starcie Fluxboxa. Nie udało się z Eterm, x-terminal-emulator, lxterminal.
Moc'a daje się zgrupować gdy staruje uruchomiony z xterm i ten jest skonfigurowany do zgrupowania.
A więc w ~/.fluxbox/startup dodajemy wpis"

Kod:

xterm -T "moc" -e /usr/bin/mocp &

W ~/.fluxbox/apps

Kod:

[group]
 [app] (name=gnome-volume-control) (class=Gnome-volume-control)
 [app] (name=skype) (class=Skype)
 [app] (name=xterm) (class=XTerm) {1}
 [app] (name=smplayer) (class=Smplayer)
  [Workspace]    {4}
  [Dimensions]    {484 341}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {0 0}
  [Jump]    {yes}
  [Close]    {yes}
[end]

I od tej pory Skype, Gnome-mixer, SMplayer, Moc uruchamiają się na pulpicie piątym w jednym oknie. Oczywiście od nas zależy które to programy. Jedynka w nawiasie wąsatym powoduje, że następny xterm uruchomi się, ale już nie w tym oknie.

Pozdrawiam
sj65

Offline

 

#7 2009.03.08 11:49:03

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Aplikacje uruchamiane w konsoli mozna identyfikowac w pliku apps po tytule okna [app] (title=...).

Wiec dla mocp np bedzie to:

Kod:

[group]
     [app] (title=.*moc.*)
[end]

Teraz niezaleznie od tego czy uruchomisz mocp urxvt -e /usr/bin/mocp & czy xterm -e /usr/bin/mocp & bedzie grupowane.

Eterm jest grupowany przy ustawieniach:

Kod:

[group]
     [app] (class=Eterm)
[end]

Generalnie nie spotkałem się jeszcze z aplikacja której nie da się zidentyfikować w pliku apps - wiec wątpliwe raczej to Twoje "prawidlowe ustawienie"... wink


I need some sleep

Offline

 

#8 2009.03.08 12:34:55

sj65
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.12.22
Posty: 14
System: Slackware 14.01, Ubuntu 12.04
Fluxbox: 1.3.5

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Mało znam te klocki. Prawidłowe ustawienia -potraktowałem ten zwrot z dużym przymruzeniem oka. Nie chcę polemizować, ale napisałem ten zwrot w nawiasie i ze znakami zapytania.
(pomimo prawidłowgo ustawienia-???)
A wskazówki się przydadzą, na pewno czegoś się nauczę. Dziękuję.

Pozdrawiam
sj65

Offline

 

#9 2009.03.21 21:24:31

dowoszek
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.17
Posty: 62
System: Debian Testing i Sid
Fluxbox:

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

U mnie składnie sugerowana w HOWTO nie działa:

Kod:

 [group]
      [app] (określenie aplikacji1)
          [Właściwość1]  {wartość1}
          [Właściwość2]  {wartość2}
      [app] (określenie aplikacji2)
          [Właściwość1]  {wartość1}
          [Właściwość2]  {wartość2}
          ...
[end]

Zresztą w manualu nie ma te o tym mowy, jest tylko taki zapis:

Kod:

[group]
      [app] (określenie aplikacji1)
      [app] (określenie aplikacji2)
          [Właściwość1]  {wartość1}
          [Właściwość2]  {wartość2}
          ...
  [end]

W związku z tym moje pytanie. Jak rozwiązać taki problem. Załóżmy, że mamy tylko dwa pulpity i 3 aplikacje, które:
- aplikacja A ma otwierać się zawsze na pulpicie 1
- aplikacja B ma otwierać się zawsze na pulpicie 2
- aplikacja C ma otwierać się zawsze na pulpicie BIEŻĄCYM i jednocześnie aplikacja ta ma automatycznie grupować się zarówno z aplikacją A jak i B (zależnie od tego czy jesteśmy aktualnie na pulpicie 1 czy 2)

Wcześniej takie coś osiągało się bardzo prosto - w pliku "groups" ustalałem że aplikacje A,B,C mają się zawsze grupować każda z każdą zawsze i wszędzie a w "apps" ustalałem, że A ma się uruchamiać na 1 pulpicie a B na drugim.

Teraz tak się nie da (?) Próbowałem na różne sposoby, może ktoś poradzi jak to zrobić...?
pozdrawiam

Offline

 

#10 2009.03.21 22:31:31

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Skladnia w howto poprawiona - dzieki.
Co do problemu postawionego przez Ciebie - tj odn aplikacji A i B ma to wygladac tak:

Kod:

[group]
 [app] (name=A)
 [Workspace]    {0}
[end]
[group]
 [app] (name=B)
 [Workspace]    {1}
[end]

Natomiast przy zapisie:

Kod:

[group] (workspace)
 [app] (name=C)
[end]

Bedzie grupowana alikacja C na pulpicie biezacym - natomiast nie da sie jej powiazac z aplikacjami A i B, przynajmniej mi sie nie udalo.


I need some sleep

Offline

 

#11 2009.03.21 22:49:02

dowoszek
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.17
Posty: 62
System: Debian Testing i Sid
Fluxbox:

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

endel napisał(-a):

Bedzie grupowana alikacja C na pulpicie biezacym - natomiast nie da sie jej powiazac z aplikacjami A i B, przynajmniej mi sie nie udalo.

Ale mi właśnie tylko o to chodziło sad
Wydaje mi się, że się po prostu nie da tego zrobić sad Niby to nowe rozwiązanie grupowania poprzez plik "apps" miało dawać więcej możliwości a, przynajmniej w moim przypadku, fluxbox dużo na tym stracił. Bo ja zawsze korzystałem z grupowania w ten sposób, że grupowałem wszystko ze wszystkim (no prawie), ale pewne aplikacje uruchamiałem wyłącznie na z góry ustalonym pulpicie. A teraz się nie da i trochę mnie to dziwi, że deweloperzy tego nie zauważyli, tm bardziej, że jednocześnie zupełnie zrezygnowano z pliku "groups" sad A ja się pytam... po co? dlaczego? ;P

Offline

 

#12 2009.10.21 09:06:12

noobik
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.21
Posty: 2

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

podłacze sie gdyż mam problem z grupowaniem tylko jednego programu, workera.

Kod:

[group]
 [app] (name=urxvt) (class=URxvt)
 [app] (name=worker) (class=Worker)
  [Dimensions]    {730 480}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {0 524}
[end]

i nie działa sad

Offline

 

#13 2009.10.21 23:53:49

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Zmien na

Kod:

[group]
 [app] (name=urxvt)
 [app] (name=Worker)
  [Dimensions]    {730 480}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {0 524}
[end]

i bedzie ok



I na przyszlosc aby aby uzyskac wlasciwa nazwe danego okna w terminalu wpisz xprop WM_CLASS|cut -d \" -f 2 i kliknij w nie.


I need some sleep

Offline

 

#14 2009.10.22 02:34:00

Biacho
Użytkownik
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2007.01.09
Posty: 49
System: Gentoo Linux.
Fluxbox: 1.1.1-r1

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Witam, mam mały problem. Korzystając z waszych wcześniejszych postów... modziłem modziłem... i na ostatniej prostej się potknąłem. Może nie do końca jest to związane z Grupowaniem okien, a z umieszczaniem ich na odpowiednich Workspace'ach. Mianowicie ustawiłem sobie w .fluxbox/apps żeby Pidgin, Moc, SSH odpalały się w Workspace 1, Firefox w Workspace 2, rtorrnet w Worspace 3. Problem w tym, że rtorrent otwiera mi się cały czas w pierwszym Workspace.

.fluxbox/apps :

Kod:

[app] (name=pidgin) (class=Pidgin) (role=buddy_list)
  [Workspace]    {0}
  [Dimensions]    {266 381}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {20 390}
[end]
[app] (title=.*MOC.*) (name=gnome-terminal) (class=Gnome-terminal) (role=gnome-terminal-window-3811-1183276275-1256145986)
  [Workspace]    {0} 
[end]
[app] (title=.*SSH@Zion.*) (name=gnome-terminal) (class=Gnome-terminal) (role=gnome-terminal-window-3811--318168717-1256158350)
  [Workspace]    {0}
[end]
[app] (name=Navigator) (class=Firefox) (role=browser)
  [Workspace]    {1}
  [Dimensions]    {1280 780}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {0 0}
  [Maximized]    {yes}
[end]
[app] (title=.*rtorrent.*) (name=gnome-terminal) (class=Gnome-terminal) (role=gnome-terminal-window-4929-1063517121-1256082905)
  [Workspace]    {2}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {0 0}
  [Maximized]    {yes}
[end]

Natomiast w .fluxbox/autostart mam tak :

Kod:

#!/bin/bash
fbsetbg -f /home/biacho/Tapety/espiro_blue.jpg
firefox &
gnome-terminal -t "SSH@Zion" -e 'ssh xxx.xxx.xxx.xxx -l login' --geometry=92x23+12+30 &
gnome-terminal -t "rtorrent" -e rtorrent &
gnome-terminal -e mocp --geometry=116x22+420+47 &
pidgin &
skype &
twitux &
conky -c /home/biacho/biacho &

Ostatnio edytowany przez Biacho (2009.10.22 02:35:38)


http://www.gentoo.org/images/gentoo-badge2.png

Offline

 

#15 2009.10.22 08:15:03

rafaloo
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009.10.10
Posty: 24
System: Debian Sid
Fluxbox: 1.1.1

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

bo tu masz zdefiniowanego gnome-terminala

Kod:

[app] (title=.*SSH@Zion.*) (name=gnome-terminal) (class=Gnome-terminal) (role=gnome-terminal-window-3811--318168717-1256158350)
  [Workspace]    {0}

odpal go cos a'la gnome-terminala -name ...

Offline

 

#16 2009.11.01 22:40:20

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: [solved] Nie działa automatyczne grupowanie zakładek

Po pierwsze usunalbym z apps zapis identyfikujacy role okna gnome-terminala - ona jest taka sama niezaleznie od tego czy uruchomisz w terminalu jakas aplikacje. Nazwa i klasa tez niepotrzebne - sama identyfikacja po tytule wystarczy.

Po drugie, wydaje mi sie, z podejrzeniem graniczacym z pewnoscia wink ze nie masz trzeciego workspace... - jak tak to srodkowy przycisk i "dodaj pulpit".

U mnie przy takich ustawieniach dziala rtorrent na 3 workspace:

Polecenie: gnome-terminal -t "rtorrent" -e rtorrent &
lub dla urxvt polecenie: urxvt -title "rtorrent" -e rtorrent &

Kod:

[app] (title=.*rtorrent.*)
  [Workspace]    {2}
  [Position]    (UPPERLEFT)    {0 0}
  [Maximized]    {yes}
[end]

I need some sleep

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson