Login Hasło

#1 2006.12.26 19:05:19

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Inny pulpit == inna tapeta?

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich! smile
Mam takie pytanie: w Fluxboxie jest dostępnych wiele pulpitów, czy można zrobić aby na każdym z nich była inna tapeta?
Tapetę ustawiam przez:

Kod:

session.screen0.rootCommand:    feh --bg-scale /home/largo/.fluxbox/backgrounds/2.jpg

w ~/.fluxbox/init.
Pozdr.

Offline

 

#2 2006.12.26 20:20:52

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

O takiej możliwości nie słyszałem, ale za to znam inną, która może cię zainteresować:
wyświetlanie losowej tapety

Kod:

fbsetbg -r /katalog/z/tapetami/

Można namazać skrypt, który co jakiś czas będzie wykonywał to polecenie. Proteza, ale zawsze coś.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#3 2006.12.26 21:18:39

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

azhag, dzięki smile
Mam kilka tapet i nie mogłem się zdecydować, a teraz przynajmniej będę miał niespodziankę przy starcie Fluxbox'a.
Co do skryptu to wystarczy dodać podane przez Ciebie polecenie do cron'a i śmiga jak trzeba wink
Pozdr.

Offline

 

#4 2006.12.26 21:25:13

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

crona nie proponowałem, ponieważ to nie byłoby zbyt eleganckie rozwiązanie - cron chciałby ustawiać tapetę nawet jeżeli flux nie jest uruchomiony.

Dopisek:
Chyba, że do crona wrzucić skrypt, który najpierw sprawdza czy flux jest uruchomiony. smile

Ostatnio edytowany przez azhag (2006.12.26 21:26:28)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#5 2006.12.26 22:17:21

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Tak na szybkości coś tam nabazgrałem.
Proszę się nie śmiać, nie znam się na skryptach, programowaniu ( jeszcze roll )
Taki przykładowy skrypt co robi to co ma robić tongue

Kod:

#!/bin/bash
if ps ax |grep  /bin/fluxbox 1> /dev/null
   then fbsetbg -r /katalog/z/tapetami/
     else echo "start fluxbox before ;-)"
fi

Wiem że pewnie da się to zrobić prościej i szybciej ale: patrz wyżej.
Pozdr.

PS: NIE ŚMIAĆ SIĘ!

Ostatnio edytowany przez largo3 (2006.12.26 22:18:46)

Offline

 

#6 2006.12.26 22:29:24

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

sądząc po poście dot. fluxtera dałoby rade zrobić coś takiego wpisując w ~/.fluxbox/init

Kod:

session.screen0.workspace1.rootCommand:    feh --bg-scale /home/largo/.fluxbox/backgrounds/1.jpg
session.screen0.workspace2.rootCommand:    feh --bg-scale /home/largo/.fluxbox/backgrounds/2.jpg
session.screen0.workspace3.rootCommand:    feh --bg-scale /home/largo/.fluxbox/backgrounds/3.jpg
session.screen0.workspace4.rootCommand:    feh --bg-scale /home/largo/.fluxbox/backgrounds/4.jpg

Ale nie mam pojęcia, czy działa. Można sprawdzić.
EDIT
Po krótkim sprawdzeniu twierdzę - nie działa. Potrzeba Fluxtera - reszta opisana w poście, do ktorego link podałem.
Chyba, że jednak moze działać po odpowiednim dopracowaniu wink

Gdzieś jeszcze czytałem, że można zmusić Fluxboksa do rozciągania tapety na wszystkie pulpity (w trybie repeat). Wtedy wystarczy zlepić dwie tapety jedna obok drugiej (nawet imagemagick ma program do tego, afaik) i efekt będzie zadowalający. Gugle powinno posiadać więcej informacji.

EDIT#2
A w tym Twoim skrycie nie powinno być przypadkiem

Kod:

if [$(ps ax |grep  /bin/fluxbox) == 1]> /dev/null

?
chociaż osobiście > /dev/null dodałbym później... najpierw sprawdź, czy skrypt spełnia swoje zadanie, później baw się w usuwanie zbędnych linii z outputu.

Offline

 

#7 2006.12.26 22:56:17

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Skrypt u mnie działa smile
Pozdr.

Offline

 

#8 2006.12.26 23:28:10

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Skoro tak, to chyba nie pozostaje nic do dodania w tej kwestii (skryptu).

Offline

 

#9 2006.12.27 08:12:16

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Minio: tam jest

fluxter.workspace0.rootCommand:

a nie

session.screen0.workspace1.rootCommand:

bez fluxtera nie ruszy

jeszcze co do skryptu:
1. dla "poprawności politycznej" zmieniłbym usera ustawiającego tapetę (su user -c fbsetbg), żeby nie robił tego root
2. trochę się dziwię, że skrypt ustawił tapetę bez podania DISPLAY

Ostatnio edytowany przez azhag (2006.12.27 08:19:53)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#10 2006.12.27 10:39:00

largo3
M. Dzierzkowski
Zarejestrowany: 2006.12.26
Posty: 80
System: Gentoo GNU/Linux
Fluxbox: 1.0.0
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Wystarczy w konsoli wpisać:

Kod:

fbsetbg -r /katalog/z/tapetami/

I zadziała. A przynajmniej powinno big_smile
Pozdr.

Offline

 

#11 2006.12.27 11:02:01

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

W konsoli owszem. Mi chodziło o sytuację, gdy cron uruchamia skrypt.

Ostatnio edytowany przez azhag (2006.12.27 11:52:42)


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#12 2006.12.27 12:43:35

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

azhag
Wiem, że tam jest fluxter na początku linii, ale po samej konstrukcji owej linii i jej podobieństwie do pliku ~/.fluxbox/init stwierdziłem, że może zadziała. Jak się okazało - myliłem się.
Co nie zmienia faktu, że, do diabła, można osiagnąć oczekiwany efekt instalujac jedną, malutką aplikację i dopisując/zmieniając 4 linijki.
Sprawdzi to ktos czy dalej bedziecie się zastanawiać nad cronem? smile

Offline

 

#13 2007.07.22 21:06:57

slawul
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.07.22
Posty: 26
System: Slackware 12.2
Fluxbox: 1.1.1

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Witam wszystkich!

Sprawdziłem to i działa tzn. można ustawić tak żeby na każdym pulpicie była inna tapeta.

azhag napisał(-a):

Minio: tam jest

Kod:

fluxter.workspace0.rootCommand:

Tak u mnie też tak jest w ~/.fluxbox/init:

Kod:

fluxter.workspace0.rootCommand:    feh --bg-scale /home/slawul/.fluxbox/backgrounds/widok.jpg
fluxter.workspace1.rootCommand:    feh --bg-scale /home/slawul/.fluxbox/backgrounds/mostek.jpg
fluxter.workspace2.rootCommand:    feh --bg-scale /home/slawul/.fluxbox/backgrounds/pomost.jpg
fluxter.workspace3.rootCommand:    feh --bg-scale /home/slawul/.fluxbox/backgrounds/las.jpg

natomiast w ~/.fluxbox/autostart:

Kod:

fluxter &

I wszystko by było fajnie, ale diabeł zawsze siedzi w szczegółach. Jak zrobić żeby ukryć fluxter'a na pulpicie, albo żeby był przezroczysty. Udało mi się fbpager'a zrobić przezroczystym, ale poddaję się nie mogę poradzić sobie z fluxter'em.
Oto mój ~/.fluxbox/fluxter.bb:

Kod:

fluxter.autoConfig:                True
fluxter.autoConfig.checkTimeout:   5

fluxter.position:               +800+680

fluxter.desktop.width:          50
fluxter.desktop.height:         50

fluxter.columns:               4

fluxter.rows:                  1

fluxter.raised:                 True

fluxter.window.focusStyle:      texture

fluxter.frame:                     Raised Gradient Vertical Bevel1
fluxter.frame.color:               slategrey
fluxter.frame.colorTo:             darkslategrey

Czy można jakoś ukryć fluxter'a, albo zrobić przezroczystym?

Offline

 

#14 2007.07.24 12:00:12

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Ponieważ nikt nie kwapi się, aby Ci odpowiedzieć, pochwalę się swoją niewiedzą:
1. Fluxter nie może być przezroczysty;
2. Możesz spróbować go ukryć poprzez zmianę wartości height i width na 0 (wątpię, żeby zadziałało, ale spróbować nie zaszkodzi) lub zmieniając position na wartość będącą poza obszarem wyświetlania monitora (serwer X nie powinien mieć nic przeciwko).

Offline

 

#15 2007.07.24 20:12:39

slawul
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.07.22
Posty: 26
System: Slackware 12.2
Fluxbox: 1.1.1

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

Dzięki Minio za odpowiedź.
1. Szkoda, a już napaliłem się pokombinować (a skąd to wiesz?);
2. Tak też zrobiłem jeszcze zanim tu napisałeś dałem height i width na 0 i zmieniłem position poza obszarem wyświetlania monitora - poskutkowało, mimo tego czekałem że może ktoś znajdzie jakieś sensowne rozwiązanie. Póki co to jedynie nasze rozwiązanie staje się w miarę sensowne.

Pozdrowienia!

Offline

 

#16 2007.07.25 09:44:23

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Inny pulpit == inna tapeta?

1. A stąd.
2. Nie rozumiem celu wartościowania działających rozwiązań. Masz to co chciałeś, po cóż szukać innego rozwiązania problemu, gdy to nie niesie za sobą żadnych negatywnych efektów?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson