Login Hasło

#1 2008.09.17 18:38:44

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Witam

Mam pulpit w rozdziałce 1680x1050 i chciałbym, żeby otworzenie czterech atermów zajmowało mi akurat cały pulpit:

1 2
3 4

okna byłyby otwarte w takiej kolejności.

Próbowałem z plikiem apps, ale tam musiałbym określić po kolei aterm1, aterm2 itp i potem wywoływać go w ten sposób: "aterm -name aterm1"
a nie o to chodzi. Na komputerze przenośnym miałem 1024x768 i akurat cztery atermy zasłaniały cały pulpit, tu są za małe, żeby dwa koło siebie zajmowały szerokość pulpitu, ale za duże, żeby zmieściły się trzy koo siebie.
Wpisałem na stałe do apps aterm i jego wymiary, ale wtedy każdy kolejny aterm otwierał się na tym poprzednim, a nie obok

Pozdrawiam

Offline

 

#2 2008.09.17 19:46:21

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

w xinitrc na przyklad tak:

(...)
aterm -g 80x24+5+5 &
aterm -g 80x24+5+505 &
aterm -g 80x24+505+5 &
aterm -g 80x24+505+505 &


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#3 2008.09.17 21:49:03

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Może nawet nie do konca tak:
zobacz sobie jakie wymiary musi mieć aterm żeby cztery zajmowały cały pulpit, i potem zrób alias aterm na aterm -z -takimi -para -metrami.

Jest to rozwiązanie kompomisowe, ponieważ nie będzie korzystało z pliku apps, ale też będzie ustawiało atermy tak jak chcesz. To co proponuje vermaden jest zbyt mało ogólne i raczej nie będzie Cię satysfakcjonować. Troszkę za daleko zaszedł wink .

Offline

 

#4 2008.09.17 23:04:17

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Fakt, że za daleko zaszedł big_smile Trochę się przestraszyłem jak to przeczytałem... smile Sprawdzę oba sposoby - jeśli ten jego wypali, zastosuje go smile

Dzięki i pozdrawiam

Offline

 

#5 2008.09.18 08:47:53

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Minio napisał(-a):

To co proponuje vermaden jest zbyt mało ogólne i raczej nie będzie Cię satysfakcjonować. Troszkę za daleko zaszedł wink .

SOA#1 wink

W sumie jak czesto zmienia sie rozdzialke na kompie, ustawia sie raz i luz wink


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#6 2008.09.18 11:02:16

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

vermaden:
chodzi mi o to, że Twój opis służy do odpalania 4 atermów z chwilą uruchomienia środowiska graficznego. Mogę się mylić, ale zupełnie nie o to chodziło OP — mu chodziło o to, że on sobie bedzie otwierał atermy tu czy tam, wtedy i kiedy indziej, a jak już mu się uzbierają 4, to one mają zajmować cały ekran.
W Twoim sposobie jeżeli dodatkowo zamknę jednego z atermów i otworzę go ponownie, już nie będą tak ładnie do siebie dopasowane.

Offline

 

#7 2008.09.18 11:36:15

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Racja smile

Offline

 

#8 2008.09.18 11:43:35

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Jezeli tak to moze quadkonsole:
http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=22482

Chociaz to IMHO zdecydowanie lepsze:
http://www.tenshu.net/terminator/

Ostatnio edytowany przez vermaden (2008.09.18 11:49:36)


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#9 2008.09.18 16:26:41

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

aterm -geometry 119x37 działa tak jak powinno smile Chociaż o jedną rzecz muszę jeszcze zapytać - czy nie da się rozsunąć ich jakoś od siebie ? Bo obecnie dotykają się obramowaniem i zostały minimalne puste miejsca na pulpicie po bokach - lepiej byłoby, gdyby były od siebie oddalone powiedzmy 1-2 mm poziomo i pionowo

Pozdrawiam

Offline

 

#10 2008.09.19 00:29:19

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Nie. Możesz na sztywno umieścić ich pozycję, ale to nie jest rozwiązanie.

Możesz dodać w stylu kilka pikseli do obramowań okien. Z tym, że to będzie dotyczyło wszystkich i niekoniecznie musi Cię satysfakcjonować (rozwiązanie dość kompromisowe). Prawdopodobnie z pomocą pliku apps możesz usunąć obramowania dla wszystkich programów prócz atermów. Ale to dalej proteza.

Offline

 

#11 2008.09.19 14:59:26

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Fakt - myślałem, że będzie lepszy sposób - no trudno, nie przeszkadza mi to tak bardzo. Gorzej jest z wyglądem opery, założe do tego nowy temat

Offline

 

#12 2008.09.19 15:39:02

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

big.l napisał(-a):

Fakt - myślałem, że będzie lepszy sposób - no trudno, nie przeszkadza mi to tak bardzo. Gorzej jest z wyglądem opery, założe do tego nowy temat

Nowa skorka Opery wyglada bardzo dobrze, przy czym menu itd dalej beda tylko golym QT, chyba ze odpalisz demona ustawien kde w tle z jakas skorka, to wtedy bedziesz mial menu takie jak w stylu dla kde ktory wybrales, w sumie na KDE i tak tylko styl Domino jakos w miare wyglada.


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#13 2008.09.19 17:29:41

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

wow, a jak to zrobić ? Oczywiście bez odpalania całego KDE smile

hmm, to właściwie prosze o skasowanie tego tematu http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=470 przez moderatora

Ostatnio edytowany przez big.l (2008.09.19 17:30:10)

Offline

 

#14 2008.09.19 18:30:12

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

big.l napisał(-a):

wow, a jak to zrobić ? Oczywiście bez odpalania całego KDE smile

hmm, to właściwie prosze o skasowanie tego tematu http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=470 przez moderatora

W sumie to nie pamietam co odpowiada za to w KDE, ale uruchamia sie tez w tle jak odpalisz kcontrol z tego co pamietam, wiec to powinno zawezyc ci liste do przeszukania.

Z tego co kojarze to jest to kdeinit.

Generalnie polega to na tym ze ustawiasz sobie styl w kcontrol/qtconfig, potem odpalasz w tle kdeinit i powinno dzialac.


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#15 2008.09.19 19:16:54

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Zainstalowałem kcontrol, zainstalowałem styl domino, wybrałem go w Kcontrol, w qtconfig-tq3 był już domyślnie wybrany jak go uruchomiłem, ale w qtconfig-qt4 nie ma takiego

Zrobiłem reset i po komendzie startx co widzę - KDE !! sad

Żeby zainstalować domino, musiałem najpierw kdebase-dev doinstalować i pewnie to załatwiło sprawę. Opera faktycznie wygląda lepiej, ale mam teraz oba środowiska (szkoda miejsca na KDE), razem z nim są wszystkie programy konqueror, kate, kwrite itp hmm

Trochę lipa. Jeśli jest jakiś sposób, żeby nie instalować całego KDE, a zmienić wygląd Opery, proszę o podpowiedź, jeśli nie ma to trudno - będę musiał oglądać przeglądarkę w tak brzydkich kolorach smile


EDIT
Ok, zmieniłem kolor button na biały i highlight na niebieski i wygląda to nieźle. Nie jest może piękne, ale lepsze niż instalowanie całego pakietu KDE smile

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez big.l (2008.09.19 20:05:16)

Offline

 

#16 2008.09.20 13:35:10

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

Halo, halo, nie nadążam. kdeinit żeby zmienić wygląd Opery? O_o

Jak napisał vermaden, pasek menu to dalej czyste QT. Więc odpalasz qtconfig (zresztą ta nazwa już się pojawiła) i sobie ustawiasz. Jeżeli chcesz style KDE w qtconfig, postępuj wg tego poradnika.

Przyciski na stronach (chyba że nie o nie chodzi) etc. to kwestia stylu tak strony (CSS, także UserCSS) jak Opery. Narzędzia -> Wygląd -> Skórka -> Znajdź więcej skórek.

Offline

 

#17 2008.09.20 17:23:46

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: automatyczne dostosowanie szerokości aterma do pulpitu

ha !! Pomogło smile

Dzięki wielkie

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson