Login Hasło

#1 2008.03.19 11:56:57

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Shell z KDE na fluxboxie

czesc

mam problem z terminalem (uzywam xterma). Chcialem uruchomic program konsolowy, pojawia mi sie shell (jak w KDE)  zamiast xterma i sie wiesza, tzn. nie moge nic w nim robic. Jest cos w rodzaju shella z KDE na fluxboxa?

Ostatnio edytowany przez red0x (2008.03.19 11:58:58)

Offline

 

#2 2008.03.19 14:33:33

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Musisz zdefiniować zwrot „shell z KDE”, gdyż osobom które z KDE rzadko mają do czynienia (czyli zdecydowanej większości użytkowników tego forum, ze mną na czele), nic ono nie mówi.

Nie potrafię zrozumieć opisu sytuacji, więc tym bardziej nie potrafię nic Ci poradzić.

Uruchamiasz terminal (xterm) i w nim wpisujesz nazwę jakiegoś programu, który ma zostać uruchomiony, tak? Następnie tracisz kontrolę nad xtermem (tudzież tym, co w jego wnętrzu), tak? Jaki program próbujesz uruchomić (podaj dokładnie co wpisujesz)?

Offline

 

#3 2008.03.19 18:48:59

parrotlarch
pijak
Skąd: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007.08.28
Posty: 180
System: Debian stable, Ubuntu LTS
Fluxbox: 1.3.5-2

Re: Shell z KDE na fluxboxie

hmmm...ja miałem całkiem niedawno do czynienia z kde i wiem, że konsole (domyślny terminal KDE) zachowuje się dziwnie pod fluxem, zdarza sie że nic nie widać...ogólne krzaki.

z wypowiedzi kolegi domniemuję, że ma menu automatycznie wygenerowane  i w nim właśnie konsole jako terminal. proponuję dopisać xterma do menu, albo zrobić dla niego skrót klawiszowy.


Zdzisław Dyrman...zasadniczo

Offline

 

#4 2008.03.19 21:18:45

Moebius
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°
Skąd: /dev/tty1
Zarejestrowany: 2007.02.26
Posty: 202
System: Gentoo
Fluxbox: ist Krieg!

Re: Shell z KDE na fluxboxie

proponuję przerzucić się na xterm'a albo urxvt. To chyba najprostsze


Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

Offline

 

#5 2008.03.19 21:27:04

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

red0x napisał(-a):

czesc

mam problem z terminalem (uzywam xterma). Chcialem uruchomic program konsolowy, pojawia mi sie shell (jak w KDE)  zamiast xterma i sie wiesza, tzn. nie moge nic w nim robic. Jest cos w rodzaju shella z KDE na fluxboxa?

Pierwszy post, pogrubienie ode mnie. Nie chodzi o konsole.

Chyba że jednak chodzi o programy konsolowe, które — wybrane z menu — uruchamiają się w konsole, a autor wątku chciałby, żeby uruchamiały się w xtermie (który jest jego ulubionym emulatorem terminala)...

Offline

 

#6 2008.03.20 08:36:20

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

jak tak bardzo chcecie konsole, to mozecie sobie zapodac konsole bez kde, takie stand alone:
http://lofotenmoose.info/bsd/note/stand … f-kdeinit/


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#7 2008.03.20 10:55:27

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Ok, jeszcze raz wytlumacze. Mam program aireplay, pod KDE na konsoli,terminalu (shell) dziala bez zarzutu. Uruchamia sie go poleceniem aireplay-ng. W fluxboxie, gdy wpisuje aireplay-ng pojawia sie konsola(shell) z KDE i sie wiesza, tzn. krzaki, nicniemoge pisac w niej itd. 

W menu mam xterma. I nie chodzi mi o to, ze chce konsole z KDE miec w fluxboxie, tylko zeby programy konsolowe uruchamialy sie w xtermie lub innym emulatorze terminala.

Offline

 

#8 2008.03.20 12:11:31

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Nie znam tego programu  ale wydaje się ze w jego konfiguracji trzeba zmienić aby otwieral sie np w xtermie a nie w konsole.
Fluxbox tu nie ma raczej nic do rzeczy poza złą wspołpracą z emulatorem terminala konsole.

Pozdrawiam

Ciekawe co by było jak by konsole odinstalować definitywnie.

Ostatnio edytowany przez ilin (2008.03.20 12:12:38)

Offline

 

#9 2008.03.20 12:46:16

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

red0x napisał(-a):

W fluxboxie, gdy wpisuje aireplay-ng pojawia sie konsola(shell) z KDE i sie wiesza, tzn. krzaki, nicniemoge pisac w niej itd.

Gdzie wpisujesz to polecenie?

Pokaż swój plik menu używany przez Fluxboksa.

Offline

 

#10 2008.03.20 14:25:39

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Heh...juz wsyztsko jasne...w konfigu menu bylo aireplay zamiast airplay-ng:) Tak z boku tematu:jak dodac urxvt do menu?

Offline

 

#11 2008.03.20 15:06:38

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Kod:

[exec] (rxvt-unicode — najlepszy emulator terminala na świecie) {urxvt}

Offline

 

#12 2008.03.21 08:50:56

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

OK, wielkie dzieki. Jeszcze jedno pytanie, jak mam zrobic wpis aby uruchamiala sie aplikacja konsolowa w urxvt? Probowalem zamiast xterma wpisac urxvt ale nie dziala.

Offline

 

#13 2008.03.21 10:29:56

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Offline

 

#14 2008.03.21 15:25:17

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

NIe pomoglo, probowalem wszystkch opcji i albo wlacza sie na chwile, abl wlacza sie i po nacisnieciu klaiwsza znowu wylacza itd.

Offline

 

#15 2008.03.21 16:07:10

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

red0x napisał(-a):

wlacza sie i po nacisnieciu klaiwsza znowu wylacza itd.

Założeniem było, że tak ma działać (przykład w ostatnim poście wspomnianego wątku). Jak inaczej chciałbyś, żeby to wyglądało?

Pokaż wpis, w którym podmieniasz xterm na urxvt i przestaje działać.

Offline

 

#16 2008.03.21 17:58:53

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Chce tak  jak na xtermie. Tzn. aby aplikacja uruchamiala sie w urxvt i aby sie niwylaczala po nacisnieciu klawisza, bo nawet nie zdarze polecenia wydac. Niechodzi mi tu o jakies skrypty ktore musza byc wykonane w konsoli tylko aplikacje, np. irssi albo airodump.

Offline

 

#17 2008.03.21 18:08:34

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Ja mam tak

Kod:

 [exec] (Moc) {rxvt -e mocp} </home/adam/Programy/Tapety/Ikony/audio.xpm>

Tu mam akurat rxvt   ale dla urxvt to zadna różnica

Offline

 

#18 2008.03.21 21:28:03

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Niestety niedziala. Zrobilem tak:

Kod:

[exec](airdump) {urxvt -e airdump}

Offline

 

#19 2008.03.22 11:17:41

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

ilin:

a poco ta sciezka w <> ? Co to za plik audio.xpm?

Offline

 

#20 2008.03.22 11:49:37

ilin
Palacz
Skąd: Siemianice
Zarejestrowany: 2008.01.02
Posty: 190
System: Debian Wheezy/Sid
Fluxbox: 1.3.5

Re: Shell z KDE na fluxboxie

ikona w menu. Scieżka do ikony.

Offline

 

#21 2008.03.22 12:33:47

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

W Debianie testowym pakiet aircrack jest pustą paczką, ale jest aircrack-ng. Specjalnie go zainstalowałem i widzę tyle:
1. Program nazywa się airodump-ng
2. Program znajduje się w /usr/sbin, czyli zwykły użytkownik nie może go uruchomić (katalog ten nie jest w jego zmiennej PATH). Musisz coś z tym zrobić: np. nadając odpowiednie uprawnienia przez sudo.

Offline

 

#22 2008.03.22 12:52:45

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Ja nie korzystam ze standardowej dyrybucji. Korzystam z B|T 2, a tam wszystko robi sie z pod roota.  Literowki nie popelnilem bo sprawdzalem kilka razy tongue Wszystko sie wlacza, tylko ze jak nacisne klawisz to sie  wylacza, a musze jakos polecenia wpisac.

Offline

 

#23 2008.03.22 13:37:27

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: Shell z KDE na fluxboxie

Większego sensu to nie ma... read jest uruchamiane PO zakonczeniu poprzedniego polecenia (możesz dla pewności średnik zamienić dwoma etami: && — wtedy read zostanie wykonane tylko jeżeli poprzednie polecenie zostanie zakonczone sukcesem). Niby możesz dodać do read przełącznik -d określający, po pojawieniu jakiego znaku read ma przestać czytać, ale cóż po tym, skoro to co przeczyta read nie zostanie w żaden sposób przekazane do poprzedniego (już zakończonego) polecenia?

airodump na pewno działa w trybie interaktywnym? Terminal powinien znikać dopiero po zakonczeniu jego podpowłoki...

Offline

 

#24 2008.03.22 15:53:51

red0x
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008.03.18
Posty: 12

Re: Shell z KDE na fluxboxie

No oK. A z aterem tak samo bedzie?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson