Login Hasło

#1 2007.10.11 15:01:18

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

wielkie litery w menu programów

OpenOffice, Kadu, Opera itp - wszystkie te programy mają napisy jakby czcionką wielkości 14. Nie wiem, gdzie to się zmienia, ale chyba nie w danym stylu bo nigdzie nie mam określonej tak wielkiej czcionki.

w OpenOffice te napisy w plik, edycja itp, w Kadu napis kadu, po kliknięciu którego wyświetla się menu są ogromne - to menu w kadu i openoffice także. Z operą tak samo sad

Do tego zamiast PL znaków w tytule strony w operze (który jest wyświetlany w obramowaniu przeglądarki, na górze), to samo w opisach ludzi na kadu. Locale mam en_EN.UTF-8 ustawione

Debian Etch, Fluxbox

Offline

 

#2 2007.10.11 15:07:52

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

musisz zmienić style QT (Opera, Kadu) i być może GTK (nie wiem jaki interfejs używasz w OOo)
co do QT: zainstaluj program qtconfig
co do GTK: http://debian.gorlice.pl/~azhag/portal/ … Fluxboksem


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#3 2007.10.11 15:55:12

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

To kwestia DPI

uruchamiaj Xorg/xinit z opcja --dpi 75
firefox --> about:config --> dpi
openoffice --> options --> ... (gdziestam niepamietam gdzie) ... --> font scaling/font sizes (jakos tak) [w procentach sie to ustawia, ja mam na 80% chyba[


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#4 2007.10.11 18:56:13

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: wielkie litery w menu programów

W OOo zmieniłem tą czcionkę gdzieś w opcjach, qtconfig zaistalowałem, ustawiłem sobie styl Cleanlooks, czcionka Seans Serif Normal 9, ale niewiele to dało. W operze zainstalowałem jakiś skin i wygląda nieźle.
Leafpad wygląda kiepsko, a kadu ... koszmarnie: ma wielkie litery (kolor tła na liście kontaktów zmienił się na ciemniejszy - taki jaki jest ustawiony w qtconfig) i na liście kontaktów dalej nie wyświetla pl znaków:

http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~marekmaj/style.jpg

Uruchomienie xinit z opcją --dpi 75 trochę mi zmniejszyło to wszystko, ale z drugiej strony inne (mniejsze napisy) tak skurczyło, że prawie ich nie widać smile

Poczytam zaraz o tym GTK i spróbuje to doinstalować

Offline

 

#5 2007.10.11 19:34:32

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

jezeli chodzi o GTK to mozesz jeszzce w ~/.gtkrc-2.0 ustawic czcionke
http://85.89.167.26/tmp/DOT.gtkrc-2.0

we fluxie: ~/.fluxbox/overlay i sans-10 na przyklad.


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#6 2007.10.11 20:48:21

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: wielkie litery w menu programów

pliku overlay nie mam

Zainstalowałem gtk2-theme-switch i jakiś QtCurve czy coś takiego theme i musze przyznać, że jest nieźle - okienka wyglądają całkiem ładnie.

Cały czas jednak jest ten sam problem z kadu sad

Offline

 

#7 2007.10.11 21:00:20

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

big.l napisał(-a):

Cały czas jednak jest ten sam problem z kadu sad

Do konfiguracji wygladu aplikacji QT (Kadu m.in.) sluzy qtconfig - odpal go wybierz styl, zmien czcionke...


I need some sleep

Offline

 

#8 2007.10.11 21:08:03

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

big.l napisał(-a):

pliku overlay nie mam

Pozwolę sobie zacytować azhaga: ,,jeżeli nie masz jakiegoś pliku, to go stwórz".

Zrób

Kod:

echo 'sans-10' > ~/.fluxbox/overlay

i upewnij się, że masz linijkę

Kod:

session.styleOverlay: ~/.fluxbox/overlay

w pliku ~/.fluxbox/init (ponownie — jeśli nie masz, dopisz ją).

Następnie musisz wybrać opcję Reconfigure z menu Fluxboksa.

Offline

 

#9 2007.10.11 21:25:57

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

Minio napisał(-a):

Kod:

echo 'sans-10' > ~/.fluxbox/overlay

jezeli juz to tak:

Kod:

echo "*.font: sans-10" > ~/.fluxbox/overlay

"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

#10 2007.10.11 21:41:23

big.l
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.09.30
Posty: 30

Re: wielkie litery w menu programów

No i wszystko jasne. Zainstalowałem qtconfig-qt4 i tam grzebałem, a kadu potrzebowało qtconfig-qt3 ...

Teraz wszystko pieknie działa smile Aż miło popatrzeć smile
BTW
Czy wie ktoś może od czego mam te błędy w operze jak włączę ją z konsoli i wejdę gdzieś, gdzie są animacje flash:

(process:3956): GLib-GObject-CRITICAL **: /tmp/buildd/glib2.0-2.14.0/gobject/gtype.c:2242: initialization assertion failed, use IA__g_type_init() prior to this function

(process:3956): Gtk-CRITICAL **: gtk_clipboard_get_for_display: assertion 'GDK_IS_DISPLAY (display)' failed
Adobe FlashPlayer: gtk_clipboard_get(GDK_SELECTION_PRIMARY); failed. Trying to call gtk_init(0,0);

takich linijek jest pełno - całe strony jak chwilę posiedzę np na youtube, a po zamknięciu opery wyskakuje w konsoli to:
opera: Plug-in 3990 is not responding. It will be closed.
opera: Define environment variable OPERA_KEEP_BLOCKED_PLUGIN to keep blocked plug-ins.

Offline

 

#11 2007.10.11 22:39:56

endel
Moderator
Skąd: Krakow
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 247
System: Archlinux
Fluxbox:
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

Problem z Opera nie dotyczy tematu watka - zaloz osobny watek.


I need some sleep

Offline

 

#12 2007.10.12 14:02:47

Minio
Electric Castle resident
Skąd: Brno, Česko
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 546
System: Debian Testing
Fluxbox: Plasma 5.10.5 ;) (Fb 1.3.5)
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

vermaden napisał(-a):

Minio napisał(-a):

Kod:

echo 'sans-10' > ~/.fluxbox/overlay

jezeli juz to tak:

Kod:

echo "*.font: sans-10" > ~/.fluxbox/overlay

Oczywiście masz rację, mój błąd.

Offline

 

#13 2007.10.12 14:24:02

vermaden
Użytkownik
Skąd: pl_PL.lodz
Zarejestrowany: 2007.04.04
Posty: 252
System: FreeBSD UNIX 7.0
Fluxbox: SVN
WWW

Re: wielkie litery w menu programów

luz, kazdemu sie moze zdarzyc


"religions, worst damnation of mankind"
vermaden's: links resources deviantart

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson