Login Hasło

#1 2007.05.17 22:37:50

irok84
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.05.17
Posty: 3
Spam…

Fluxbox zwariował. Mam dość :(

Witam.

Używam fluxboxa od ładnych paru lat, a tu przy zainstalowaniu slackware 11 + fluxbox (połączenie już przeze mnie sprawdzone) mi problem taki się pojawił, że już mam ochotę komputer rozszarpać.

Otóż jak najadę myszą na krawędź okna jakiegoś programu (np. firefox) to mi się to okno zaczyna skalować (jak kliknę to przestaje). Poza tym żeby przełączyć do innego okna muszę klikać na jego pasek tytułowy a powinno być tak, że klikam gdziekolwiek w obszarze okna i okno się uaktywnia.

Po zrestartowaniu X'ów problem na chwilę znika, ale po chwili się pojawia znów. Mam drugi komputer z takim samym systemem i tam jest wszystko w porządku. Podejrzewałem o to świrowanie mysz bezprzewodową (USB), ale jak podłączyłem normalną z kabelkiem to było tak samo.

Wkleję jeszcze xorg.conf, bo to może tutaj coś jest nie tete

Kod:

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 1.0  (buildmeister@builder3)  Mon Feb 26 23:39:38 PST 2007

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
    RgbPath         "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/:unscaled"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
EndSection

Section "Module"
    Load           "dbe"
    Load           "extmod"
    Load           "type1"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
    Option "XkbModel" "pc104"
    Option "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "IQT V770+"
    HorizSync       30.0 - 70.0
    VertRefresh     50.0 - 150.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Videocard0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 6100"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Videocard0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "metamodes" "1024x768_75 +0+0; 1024x768 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0; 1024x768_85 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Offline

 

#2 2007.05.18 08:53:26

dowoszek
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.17
Posty: 62
System: Debian Testing i Sid
Fluxbox:

Re: Fluxbox zwariował. Mam dość :(

A może masz po prostu namieszane w ustawieniach w pliku init? Spróbuj skopiować pliki konfiguracyjne z działającego systemu tak dla pewności.

Offline

 

#3 2007.05.18 20:45:38

irok84
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.05.17
Posty: 3
Spam…

Re: Fluxbox zwariował. Mam dość :(

Skopiowałem plik init i nadal jest to samo.

Offline

 

#4 2007.05.19 11:26:57

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Fluxbox zwariował. Mam dość :(

Ja bym zastanawiał się nad tą xineramą, oczywiście domyślam się że fluxboksa skompilowałeś z tą flagą spróbuj ją wyłączyć.
Możesz jeszcze zainstalować inne lekke środowisko graficzne fvwm, waimea i zobaczyć czy dzieje się to samo.
Spróbuj też na zwykłym nv, ja nie wierzę do końca w drivery nvidi.


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#5 2007.05.20 21:54:37

irok84
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.05.17
Posty: 3
Spam…

Re: Fluxbox zwariował. Mam dość :(

To się nie może dziać naprawdę....

Zainstalowałem debiana i jest ten sam problem co na slackware....

Offline

 

#6 2007.05.20 21:57:34

rootkit
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.23
Posty: 46
System: arch
Fluxbox:
WWW

Re: Fluxbox zwariował. Mam dość :(

Heh, to może jakaś zjechana mysz jest? Albo coś z płytą główną, która źle "pośredniczy" między myszką a systemem? Ale to tylko moje spekulacje. W każdym razie, teraz to napewno nie wina slacka ;]

Offline

 

#7 2007.05.21 12:28:57

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 820
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Fluxbox zwariował. Mam dość :(

może skompilować fluksa z opcją debug, choć podejrzewam, że to raczej wina sprzętu niż samego fluxboksa


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson