Login Hasło

#1 2007.02.13 02:31:32

666^
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.13
Posty: 4

Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

Witam,
zainstalowałem dzisiaj fluxboxa, wszystko ładnie śmiga, ale po bokach ekranu są czarne paski, na które nie da sie wjechac myszą. Próbowałem zmieniać rozdziałke w X, ale nie pomaga:(
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdro

Offline

 

#2 2007.02.13 08:28:24

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

Pokaż swój konfig X-ów i wynik polecenia

Kod:

xrandr

Na to może mieć wpływ nie tylko rozdzielczość ale i "dziwne" odświeżanie monitora.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#3 2007.02.13 09:00:17

ArteK
Dreamer
Skąd: SX
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 195
System: FreeBSD 10.1-RELEASE
Fluxbox: 1.3.6
WWW

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

U mnie taka sytuacja ma miejsce kiedy nie zainstaluję sterowników do karty graficznej wink.


The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing - Edmund Burke
Portal użytkowników Fluxboksa
/? - prawie jak man

Offline

 

#4 2007.02.13 09:49:57

azhag
Dozorca
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2006.11.21
Posty: 819
System: Debian Testing
Fluxbox: 1.3.5
WWW

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

ArteK napisał(-a):

U mnie taka sytuacja ma miejsce kiedy nie zainstaluję sterowników do karty graficznej wink.

Ty zawsze masz dziwne problemy. wink

Ja na nv i nvidia mam w porządku, jeśli tylko xorg.conf jest poprawny.


Dr Chandra, will I dream?
pogoda w conky :: wybierz jabbera :: polski portal debiana :: registered linux user #403712

Offline

 

#5 2007.02.13 10:59:19

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

Zależy od sterownika, mi na nv przesuwa się obraz w lewo i mam mniejszą rozdzielczość niż na nvidii.

A co do problemu to nie da się rozszerzyć obszaru z obrazem przy pomocy samego monitora?


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#6 2007.02.13 13:17:27

666^
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.13
Posty: 4

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

Właśnie chyba coś z rodzielczością jest nie tak bo w menu monitora, tam gdzie jest info mi jej nie wyświetla, tylko odświeżanie 75 Hz.

zielony napisał(-a):

Zależy od sterownika, mi na nv przesuwa się obraz w lewo i mam mniejszą rozdzielczość niż na nvidii.

A co do problemu to nie da się rozszerzyć obszaru z obrazem przy pomocy samego monitora?

Używam też gnome, dlatego niewygodne byłoby dla mnie ciągłe przestawianie.

Section "ServerLayout"
    Identifier     "nowy 0.7"
    Screen         "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
    RgbPath      "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    ModulePath   "/usr/X11R6/lib/modules"
    FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
    FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
    FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
    FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Module"
    Load  "dbe"
    Load  "extmod"
    Load  "glx"
    Load  "record"
    Load  "xtrap"
    Load  "freetype"
    Load  "dri"   
    Load  "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option        "XkbModel" "pc102"
    Option        "XkbLayout"    "pl"
    Option        "XkbRules" "xorg"   
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse0"
    Driver      "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/sysmouse"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "Monitor0"
    VendorName   "GSM"
    HorizSync    30.0 - 85.0
    VertRefresh  50.0 - 160.0
#    Option        "DPMS"
#    Modeline  "800x640_100.00"   72.68   800  848  936 1072   640  641  644  678  -HSync +VSync
#    Modeline  "1024x764_85.00"   93.92  1024 1088 1200 1376   764  765  768  803  -HSync +VSync
    Modeline  "1280x1024_75.00" 138.54  1280 1368 1504 1728  1024 1025 1028 1069  -HSync +VSync
EndSection

Section "Device
    Identifier  "Card0"
    Driver      "radeon"
    VendorName  "ATI Technologies Inc"
    BoardName   "RV380 0x3e50 [Radeon X600]"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Card0"
    Monitor    "Monitor0"
    DefaultDepth 16
   Subsection "Display"
#    Modes "800x640_100" "1024x764_85" "1280x1024_75"
    Viewport 0 0
    Depth 16
    Modes   "1280x1024_75.00"
    EndSubsection
EndSection
"

SZ:    Pixels          Physical       Refresh
*0   1280 x 1024   ( 332mm x 241mm )  *75   60 
1   1280 x 960    ( 332mm x 241mm )   60 
2   1152 x 864    ( 332mm x 241mm )   75 
3   1152 x 768    ( 332mm x 241mm )   55 
4   1024 x 768    ( 332mm x 241mm )   85   75   70   60   87 
5    832 x 624    ( 332mm x 241mm )   75 
6    800 x 600    ( 332mm x 241mm )   85   75   72   60   56 
7    640 x 480    ( 332mm x 241mm )   85   75   73   60 
8    720 x 400    ( 332mm x 241mm )   85 
9    640 x 400    ( 332mm x 241mm )   85 
10   640 x 350    ( 332mm x 241mm )   85 
11   512 x 384    ( 332mm x 241mm )   87 
12   416 x 312    ( 332mm x 241mm )   75 
13   400 x 300    ( 332mm x 241mm )   85   75   72   60 
Current rotation - normal
Current reflection - none
Rotations possible - normal
Reflections possible - none

Offline

 

#7 2007.02.13 13:22:09

zielony
Użytkownik
Skąd: Gliwice
Zarejestrowany: 2006.11.22
Posty: 155
WWW

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

a to dziwne bo jeśli w gnome masz wszystko ok to wynikałoby z jakiś błędów w Fluxboksie.. przecież serwer X dla każdego środowiska jest ten sam.


Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
Debian Users Gang | Mój Lepszy Świat | UnixyPL

Offline

 

#8 2007.02.13 14:22:11

666^
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.13
Posty: 4

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

W gnome ustawiłem rozdzielczość w menu i monitor przyjął, przy fluxboxie w ustawieniach monitora, zamiast rodz. podaje mi 80.0 kHz. Ktoś wie o co chodzi?

Offline

 

#9 2007.02.13 19:42:20

numer_inaczej
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007.01.11
Posty: 140
System: Gentoo Linux
Fluxbox: 1.3.2

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

-trochę dziwne, ale może w menu monitora wystarczy zrobić reset ustawień?
-o ile w gnome określasz dpi, to może powinieneś określić globalnie w xorg.conf ? ...
-Przejrzałem twój xorg.conf, porównałem z moim i

Kod:

Modes   "1280x1024_75.00"

mam

Kod:

Modes   "1280x1024"

-skąd wziąłeś te wartości?

Kod:

HorizSync    30.0 - 85.0
    VertRefresh  50.0 - 160.0

może zmień odświeżanie z 75 na inne i wygeneruj nowe modeline....

Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2007.02.13 19:43:09)


http://www.gentoo.org/images/gentoo-badge.png

Offline

 

#10 2007.02.13 23:03:05

666^
Nowy użytkownik
Zarejestrowany: 2007.02.13
Posty: 4

Re: Fluxbox nie wypełnia całego ekranu:(

-skąd wziąłeś te wartości?
HorizSync    30.0 - 85.0

Wygenerowane przez xorg zgadzaja się ze specyfikacją monitora. Spróbowałem po prostu rozszerzyć ekran w ustawieniach monitora, działa i nawet nie gryzie się z gnome:) Ale dalej mam wrażenie, że nie chodzi to w tej rodz. ,której chciałem:( Anyway, dzięki wszystkim za pomoc:)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson